ОБИЉЕЖЕН ДАН СЈЕЋАЊА НА НЕВИНЕ ЖРТВЕ

Jadovno_dan sjecanja 2012

ЈАДОВНО, (СРНА) - Владика горњокарловачки Герасим јуче је код Шаранове јаме на Велебиту служио парастос невиним жртвама усташког злочина у комплексу логора Госпић-Јадовно-Паг. Након парастоса положени су вијенци на споменик невиним жртавма код Шаранове јаме, гдје под хумкама и данас леже посмртни остаци 1500 мученика побијених крајем августа 1941. године.

 

Хрватски историчар Славко Голдштајн, чији је отац Иво Голдштајн убијен у Јадовну, истакао је да је видљиво да је НДХ организовала цијели систем геноцидних логора смрти.

 

"У логорима Јадовно убијено је најмање 24.000 Срба, Јевреја и Рома, те 31 Хрват, а све је рађено по наређењу усташког стожерника Еугена Кватерника", рекао је Голдштајн.

 

Он је подсјетио на чињеницу да је то био први логор смрти у НДХ, чији је једини циљ био ликвидација неподобних.

 

Предсједник Удружења "Јадовно 1941." из Бањалуке Душан Басташић напоменуо је да је ово трећа година од како се обиљежава Дан сјећања на Јадовно.

 

"Упућујемо молбу и иницијативу свим релавантним институцијама и државама у региону да се Дан сјећања на Јадовно уврсти у званичне календаре историјских сјећања", рекао је Басташић.

 

Систем логора Јадовно, подсјетио је Басташић, основан је прије дизања устанка у Хрватској и, према његовим ријечима, истребљење Срба и Јевреја започело баш ту, а настављено у Јасеновцу и другим логорима, као и на кућним праговима.

 

Он је напоменуо како бројна антифашистичка удружења у Хрватској нису реаговала на чињеницу да је спомен плоча на Пагу, постављена 2010. године, оскрнављена већ сутрадан и да до данас није поново постављена.

 

Према подацима историчара Ђуре Затезала, у логорима Јадовно је убијено више од 42.000 људи. Логори су отворени 21. априла 1941. године, а затворени су послије иницијативе италијанске војске половином августа исте године.

 

Обиљежавању Дана сјећања на Јадовно, које је завршено постављањем часног крста на мјесту Чачић Долац, присуствовало је више стотина поштовалаца и потомака жртава усташког злочина у овом логорском комплексу.

 

Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо присуствовао је обиљежавању Дана сјећања на Јадовно као изасланик предсједника Републике Српске, а Бранка Шљивар из Министарства рада и борачко инвалидске заштите као изасланик предсједника Владе РС.

 

Извор: срна