Од српског војника до католичког свеца

Да ли је за Алојзија Степинца веће зло био Брозов комунизам или Павелићев усташки режим?

Ове јесени Ватикан ће вероватно донети коначну одлуку да ли ће најпознатији, али и најконтроверзнији хрватски кардинал Алојзије Степинац бити проглашен за свеца.

 

 

Како је Алојзије Степинац прешао пут од српског војника, који је био на Солунском фронту, до човека који је био одушевљен стварањем Независне државе Хрватске, да ли је дигао глас против злочина у логору Јасеновац, да ли је устао против Анте Павелића онако како ће касније устати против Тита? Да ли је он само био верни слуга свог папе Пија 12, кога су неки западни аутори звали Хитлеров папа? Да ли је Степинцу савест била чиста, како је рекао на суђењу 1946. године? Коначно, да ли заслужује титулу свеца? Више од пола века после смрти Степинца питања су иста, а одговори различити у Загребу и Београду.

Екипа емисије Око магазин о томе је у Загребу разговарала са писцем Славком Голдштајном и историчарем Јуре Криштом. Посетили смо и Крашић, родно место Алојзија Степинца, где се налази и кућа у којој био у кућном притвору све до смрти 1960. У Београду су о Степинцу говорили академик Драгољуб Живојиновић, одличан познавалац односа Ватикана и СФРЈ, и књижевник и Титов преводилац Иван Ивањи.

Аутор емисије: Стеван Костић

Уредник: Горислав Папић

 

Извор: РТС

Везане вијести:

Српско ћутање о Степинцу

МАМБЕРТИЈУ ПРЕДАТ ЗВАНИЧАН СТАВ О КАНОНИЗАЦИЈИ СТЕПИНЦА

ЛИВАДА: Степинац је био поклоник усташке идеологије и најдрагоценији стуб Павелићевог усташког режима