ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ "МОЈЕ ЈАДОВНО" О СТРАДАЊУ СРБА

У Кнежеву је вечерас одржано предавање и отворена изложба "Моје Јадовно".

У Кнежеву је вечерас одржано предавање и отворена изложба "Моје Јадовно".

У Кнежеву је вечерас одржано предавање "Моје Јадовно" о страшним злочинима у усташком комплексу логора смрти Јадовно - Госпић - Паг, гдје су на најбруталнији начин убијене 40.123 жртве, углавном српске националности.

У Основној школи "Доситеј Обрадовић", пред око 50 посјетилаца, међу којима је био и велики број дјеце, приказан је кратак документарни филм о Дану сјећања на Јадовно и одржано предавање "Моје Јадовно". 

"Након тога, у Спомен-соби погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата са подручја Кнежева постављена је изложба `Моје Јадовно`", рекао је Срни предсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић. 

Изложбу и предавање иницирала су двојица грађана Кнежева Ранко Вучић и Гавро Поповић, који су до 2012. учествовали у изношењу Часног крста мученичком стазом до логора Јадовно, а којима је овом приликом додијељена повеља "Јадовнички крстоноша". 

Ранко Вучић, који је и предсједник Борачке организације Кнежево, нагласио је да не смијемо заборавити страдање Срба, јер је то дио наше националне историје и указао на континуитет стадање становника Кнежева и Влашића у Другом свјетском и посљедњем рату. 

Предавању је присуствовало и свештенство Кнежевске парохије. 

Ова изложбена поставка својеврсно је свједочанство о страдању српског народа. Изложба има своју улогу у превенцији геноцида и представља допринос Удружења "Јадовно 1941." у борби за биолошки опстанак српског народа на његовом духовном простору. 

Изложбена поставка "Моје Јадовно" представљена је на 16 паноа, који показују истину о страдању Срба за коју се дуго није знало. 

"Изложба је покушај да се преиспита властити национални однос према прошлости у Независној Држави Хрватској, као и уопште однос према страдању српског народа у 20. вијеку. Успомена на жртву није ретроградна и не захтијева реваншизам, већ помаже да се ствари из прошлости не би догодиле неким будућим генерацијама", кажу у Удружењу "Јадовно 1941.". 

Изложба "Моје Јадовно" биће постављена у Кнежеву од 19. до 29. марта у Спомен-соби палих бораца.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Изложба и предавање „Моје Јадовно“ у Кнежеву

Изложба и предавање "Моје Јадовно" у Апатину

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У АМБАСАДИ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

Објелодањена Јадовничка трагедија Србима у Лестеру

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ЛОНДОНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку