ОДРЖАНО ПРЕДАВАЊЕ "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Bijeljina -  Dusan Bastasic na predavanju o kompleksu logora Jadovno

БИЈЕЉИНА, 29. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Предсједник бањалучког Удружења потомака и поштовалаца жртава "Јадовно" Душан Басташић одржао је вечерас у Бијељини предавање о комплексу логора Јадовно у којима је усташки режим у Хрватској за два мјесеца 1941. године убио готово 40 000 Срба.

Басташић је рекао да је логор Јадовно био саставни дио комплекса концентрационих логора Госпић-Јадовно-Паг и први ликвидациони логорски комплекс на територији Независне Државе Хрватске.

"Потпуно је невјероватно да се о оваквом злочину деценијама није говорило и да постоји потпуна незаинтересованост институција и људи који треба да воде бригу о сјећању на ова страдања", рекао је Басташић.

Он је истакао да је Јадовно био један од најстравичнијих усташких логора, који се формиран прије Јасеновца, гдје је за само 132 дана, од априла до августа 1941. године, убијено најмање 40 123 особа, од којих најмање 38 200 Срба.

Предсједник Светосавске омладинске заједнице Бијељина Велислав Мишура рекао је да је српски народ дао велики допринос у борби против фашизма и да је претрпио велика страдања у 20. вијеку и да је циљ предавања да се жртве отргну од заборава.

На предавању "Моје Јадовно", које је одржано у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини, указано је на неопходност очувања сјећања на страдалничку историју српскога народа ради очувања идентитета и опстанка Срба на овим просторима.

 

 

Bijeljina -  Dusan Bastasic na predavanju o kompleksu logora JadovnoBijeljina -  posjetioci na predavanju Moje JadovnoBijeljina -  Dusan Bastasic na predavanju o kompleksu logora JadovnoBijeljina -  Dusan Bastasic na predavanju o kompleksu logora JadovnoBijeljina -  Dusan Bastasic na predavanju o kompleksu logora JadovnoBijeljina -  Dusan Bastasic na predavanju o kompleksu logora Jadovno

Предавање на тему "Моје Јадовно" у Народној библиотеци "Филип Вишњић" у Бијељини

 

 

Извор: срна