ОМОГУЋИТИ ЧЛАНОВИМА ПОРОДИЦА ДА ПОСЈЕЋУЈУ МЈЕСТА СТРАДАЊА

Душан Басташић на Међународној конференцији Достојанство, права и слободе човјека - хришћанска димензија у Чатежу, Словенија

Душан Басташић на Међународној конференцији Достојанство, права и слободе човјека - хришћанска димензија у Чатежу, Словенија

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" из Бањалуке Душан Басташић апеловао је на учеснике конференције Међународног фонда јединства православних народа из више од 30 земаља да искористе ауторитет и помогну да потомци српских жртава несметано и достојанствено посјећују мјеста страдања чланова својих породица.


Басташић је пренио учесницима конференције, која је одржана од 9. до 12. фебруара, да се посљедњих пет година са локалног, али и институционалног нивоа Хрватске настоје одвратити ходочасници из Србије и Републике Српске да на Велебиту и острву Пагу присуствују обиљежавању Дана сјећања на Јадовно. 

Он је истакао да на уласку у Хрватску аутобуси са ходочасницима чекају понекад и три часа да се заврши уочљиво успорен царински и полицијски преглед. 

"Када у пратњи полицијских возила колона стигне до Велебита, присуством енормно великог броја униформисаних полицајаца, од којих су неки од њих са панцирима и дугим цијевима, шаље се јасна порука о доласку на терен, гдје нисте пожељни и гдје вам је угрожена безбједност. Шта је то друго него застрашивање ходочасника и одвраћање од поновног доласка", рекао је Басташић. 

Он је навео да на путу до Шаранове јаме, у којој је убијено више од 9.000 Срба и Јевреја, хрватски екстремисти организују такозвани контраскуп на мјесту погибије усташког емигранта, који је ту учествовао 1932. у терористичком нападу на жандармеријску станицу. 

"Хрватске институције не само да не спречавају овај усташки дернек, него полиција једва успијева раскрчити пут да би српски ходочасници наставили свој пут. Све ово дешава се унутар граница ЕУ, на територији њене најмлађе чланице", указао је Басташић. 

Он је упознао учеснике конференције са основним историјским чињеницама о госпићкој групи логора, првом ликвидационом центру Независне Државе Хрватске, гдје су међу 38.000 православних Срба убијена и 73 свештенослужитеља Српске православне цркве. 

Басташић је подсјетио да је највећи покољ на Јадовну почео након 22. јуна 1941. године, када су њемачки фашисти напали на Совјетски Савез. 

Он је предложио Наталији Коцев, шефу одјељења Фонда у Београду, да предстојећа конференција Фонда буде одржана у Плашком, сједишту Епархије горњокарловачке, епицентру госпићке групе логора. 

Басташић је рекао Срни да је током конференције договорено да руска Телевизија "Спас" сними документарни филм о комплексу логора смрти Госпић - Јадовно - Паг. 

Предсједник Удружења "Јадовно" учествовао је на Међународној конференцији "Достојанство, права и слободе човјека - хришћанска димензија" на позив организатора - Међународног фонда јединства православних народа. 

Фонд јединства православних народа активно подржава програмске активности Удружења "Јадовно".

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

АПЕЛ ВЛАСТИМА ПРИШТИНЕ ДА СПРИЈЕЧЕ РУШЕЊЕ СРПСКЕ БОГОМОЉЕ

Созерцање

БАСТАШИЋ: ДОКАЗИ О ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА КАО "ПОМОЋНО СРЕДСТВО"

Басташић: Заборављен дио нашег историјског искуства из периода НДХ

Видео: Сабрање 2014.

Емисија "У средишту пажње", РТС - Радио Београд 1 (Аудио)

О цени заборава, добросуседским односима и обележавању места злочина

КОМПЛЕКС - ЈАДОВНО