OSNOVATI SPOMEN-PODRUČJE KOMPLEKSA LOGORA GOSPIĆ-JADOVNO-PAG

Ћирилица

ZAGREB, 6. MARTA /SRNA/ - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ u Hrvatskoj Milorad Pupovac razgovarao je u Zagrebu sa predsjednikom Udruženja "Jadovno 1941." Dušanom Bastašićem i istoričarem Đurom Zatezalom, koji su pokrenuli inicijativu za osnivanje javne ustanove Spomen-područja kompleksa logora Gospić - Jadovno - Pag iz 1941. godine.

Bastašić je rekao Srni da je tokom jučerašnjeg susreta izrazio očekivanja da će SNV i ove godine predvoditi organizaciju trećeg obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941. povodom 71. godišnjice stradanja u tom logoru.

On je ukazao na potrebu da se obnavljanjem devastiranog spomenika na samom mjestu logora Jadovno i održavanjem predstojeće komemoracije na tom mjestu ispravi dugogodišnja nepravda, kojom je spomeničko mjesto Šaranova jama predstavljano kao centar logorskog sistema, mada je ta jama samo jedna od 33 registrovane kraške jame u kojima su ubijane nevine žrtve.

"Mjesto koncentracionog logora nalazi se nekoliko kilometara od Šaranove jame, potpuno zapušteno, bez prilaznog puta i putokaza. Tu se još nalaze zatrpana tjela oko 1 500 logoraša pobijenih krajem avgusta 1941. godine", rekao je Bastašić.

Istoričar Đuro Zatezalo podržao je inicijativu Udruženja "Jadovno 1941." da se odrede tačne lokacije 33 kraške bezdane jame i na taj način omogući potomcima žrtava da nađu i posjete ta mjesta.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac podsjetio je na opredijeljenost SNV-a da radi na obnavljanju i očuvanju kako spomeničke baštine antifašističke borbe iz Drugog svjetskog rata, tako i spomenika civilnim žrtvama rata.

On je naglasio potrebu kontinuiranog rada na istraživanju istorijskih činjenica vezanih za kompleks logora Gospić - Jadovno - Pag i obnovi porušenih spomenika.

Tokom razgovora predstavnici Udruženja pokrenuli su inicijativu za osnivanje javne ustanove Spomen-područja kompleksa logora Gospić - Jadovno - Pag iz 1941. godine.

Ustaški režim u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ je u logoru Jadovno za samo dva mjeseca 1941. godine ubio oko 40 000 ljudi, uglavnom Srba i Jevreja.

 

Izvor: срна