ОСНОВАТИ СПОМЕН-ПОДРУЧЈЕ КОМПЛЕКСА ЛОГОРА ГОСПИЋ-ЈАДОВНО-ПАГ

Latinica

ЗАГРЕБ, 6. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ у Хрватској Милорад Пуповац разговарао је у Загребу са предсједником Удружења "Јадовно 1941." Душаном Басташићем и историчарем Ђуром Затезалом, који су покренули иницијативу за оснивање јавне установе Спомен-подручја комплекса логора Госпић - Јадовно - Паг из 1941. године.

Басташић је рекао Срни да је током јучерашњег сусрета изразио очекивања да ће СНВ и ове године предводити организацију трећег обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. поводом 71. годишњице страдања у том логору.

Он је указао на потребу да се обнављањем девастираног споменика на самом мјесту логора Јадовно и одржавањем предстојеће комеморације на том мјесту исправи дугогодишња неправда, којом је споменичко мјесто Шаранова јама представљано као центар логорског система, мада је та јама само једна од 33 регистроване крашке јаме у којима су убијане невине жртве.

"Мјесто концентрационог логора налази се неколико километара од Шаранове јаме, потпуно запуштено, без прилазног пута и путоказа. Ту се још налазе затрпана тјела око 1 500 логораша побијених крајем августа 1941. године", рекао је Басташић.

Историчар Ђуро Затезало подржао је иницијативу Удружења "Јадовно 1941." да се одреде тачне локације 33 крашке бездане јаме и на тај начин омогући потомцима жртава да нађу и посјете та мјеста.

Предсједник СНВ-а Милорад Пуповац подсјетио је на опредијељеност СНВ-а да ради на обнављању и очувању како споменичке баштине антифашистичке борбе из Другог свјетског рата, тако и споменика цивилним жртвама рата.

Он је нагласио потребу континуираног рада на истраживању историјских чињеница везаних за комплекс логора Госпић - Јадовно - Паг и обнови порушених споменика.

Током разговора представници Удружења покренули су иницијативу за оснивање јавне установе Спомен-подручја комплекса логора Госпић - Јадовно - Паг из 1941. године.

Усташки режим у Независној Држави Хрватској /НДХ/ је у логору Јадовно за само два мјесеца 1941. године убио око 40 000 људи, углавном Срба и Јевреја.

 

Извор: срна