ОТКРИВЕНА БИСТА НИКОЛИ ТЕСЛИ У ХОТЕЛУ "ЊУЈОРКЕР"

Откривена биста Николе Тесле у Њујорку
Откривена биста Николе Тесле у Њујорку

Биста великом српском и свјетском научнику Николи Тесли откривена је у њујоршком хотелу "Њујоркер" на Менхетну, гдје је провео посљедњих десет година живота.

Откривање бисте уприличено је на традиционалној Меморијалној конференцији у организацији Теслине научне фондације из Филаделфије, чија је тема ове године била "Вратимо Теслу у америчке школе". 

Прота Ђокан Мајсторовић, старјешина цркве Свети Сава у Њујорку, благословио је бисту током протеклог викенда у присуству великог броја Срба, као и америчких научника и професора, учесника конференције и поштовалаца Теслиног рада. 

Предсједник Теслине научне фондације Никола Лончар рекао је да је овај догађај од посебне важности и представља један у низу покушаја да се име српског генија који је својим изумима задужио цијело човјечанство отргне од заборава. 

Он је подсјетио да је Фондација Теслину бисту, која је дјело академског вајара Бојана Микулића из Бањалуке, до сада поклонила Амбасади САД у Београду, градовима Лесковцу, Бањалуци и Рахвеју у америчкој савезној држави Њу Џерси, те Френклин Институту у Филаделфији. 

"У току је израда Теслиних рељефа од бронзе, који ће бити поклон за првих 100 школа у САД које уврсте Теслу у школски програм, док ће свакој школи која усвоји назив `Никола Тесла` бити поклоњена биста", рекао је Лончар. 

Он је нагласио да је изузетно задовољан одзивом америчких научника и професора, који подржавају иницијативу да се Никола Тесла изучава у америчким школама и додао да је то један од најважнијих пројеката на којем Фондација тренутно ради. 

"Дошли смо до закључка да је то најбоље што можемо да урадимо. Ако га Америка уведе у школски програм, увешће га цео свет", закључио је Лончар.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Откривање Теслине бисте на Менхетну