Изложба ''Моје Јадовно'' у Сребреници

 

СРЕБРЕНИЦА, 11. ЈУЛА - У оквиру меморијалне манифестације "Петровдански дани" данас је у храму Покрова Пресвете Богородице у Сребреници отворена изложба "Моје Јадовно". Изложба је отворена у организацији Удружења грађана "Јадовно 1941." из Бањалуке и Одбора за обиљежавање српског страдања Сребренице. 

 Делегација Борачке и Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила из овог мјеста данас је посјетила и уручила скромне поклоне за 11 породица погинулих и ратних војних инвалида лошијег материјалног стања. 

 Након вечерњег богослужења приређен је концерт духовне музике у извођењу музичког састава "Србче" из манаситра Бијеле Воде код Љубовије и паљење петровданских лила. 

"Петровдански дани" одржавају се као знак сјећања на 69 српских војника и цивила које су муслиманске снаге убиле на Петровдан 1992. године. 

У сребреничким селима Залазје и Сасе, те у Биљачи и Загонима код Братунца. 

Тог дана заробљена су 22 Србина на Залазју, од којих је 10 пронађено и идентификовано прије три године, двоје је ексхумирано раније, а 10 се још воде као нестали. 

За овај као ни за све остале бројне злочине почињене над Србима средњег Подриња још нико није одговарао. 

Ова петодневна културно-спортска и хуманитарна манифестација биће завршена сутра, на Петровдан, парастосом за погинуле Србе код спомен-обиљежја у селу Залазје. 

Прије тога породице настрадалих Срба, саборци и делегације српских удружења произашлих из рата посјетиће гробље у Братунцу и српска стратишта у Биљачи и Сасама гдје ће положити цвијеће, окадити хумке и прислужити свијеће за покој њихових душа. 

Парастос на Залазју заказан је за 12.30 часова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Плакат- Моје Јадовно у Сребреници

Плакат- Моје Јадовно у Сребреници

 

Везане вијести:

Изложба и предавање „Моје Јадовно“ у Кнежеву

Изложба и предавање "Моје Јадовно" у Апатину

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У АМБАСАДИ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

Објелодањена Јадовничка трагедија Србима у Лестеру

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ЛОНДОНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку