Паг је велико стратиште

Паг

БАЊАЛУКА, /СРНА/ - Предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941" Душан Басташић изјавио је синоћ да је у систему усташких логора на Пагу, током њиховог функционисања за око два и по мјесеца 1941. године, убијено најмање 8.000 лица, у највећем броју Срба, затим Јевреја и антифашиста.
Он је, на предавању одржаном вечерас у Бањалуци у оквиру обиљежавања страдања Срба "Дани сјећања на Јадовно 1941-2013" о логорима смрти на том острву, навео да је до тог податка у истраживањима дошао Ђуро Затезало, те додао да је највећи број жртава удављен у акваторију Пага. 

Басташић је рекао да су у оквиру комплекса усташких логора Госпић – Јадовно – Паг, који су били први ликвидациони центри усташке творевине Независне Државе Хрватске /НДХ/, на Пагу фукнционисали логори за Србе и Јевреје од 24. јуна до 20. августа 1941. године, када је логорски комплекс затворен након што је Италија узела то подручје. 

Он је истакао да су на Пагу постојали логор Слана за српске и јеврејске мушкарце, те Метајна - први логор за жене и дјецу. 

Наводећи да се након Другог свјетског рата веома мало писало и говорило о тим логорима, Басташић је рекао да је 1975. године на мјесту тих логора подигнута мала спомен-плоча, која је уништена 1992. године. 

"Обновили смо је 2010. године, али је само након два дана поново уништена. Надамо се да ћемо је 29. јуна, када буде служен парастос на Велебиту и Пагу, поново поставити", нагласио је Басташић. 

Секретар Удружења "Јадовно 1941" Предраг Лозо рекао је да на загребачком гробљу Мирогој на парцели број 142 сахрањено 862 дјеце са подручја Козаре и Поткозарја, које су убиле усташе, истичући да та парцела представља причу о српском забораву. 

"Предавање, или боље рећи презентација о теми `Тајна парцеле 142`, није конкретно повезана са комплексом логора смрти Госпић – Јадовно – Паг. Тема говори о непоштовању таквих мјеста, са жељом да се на њих укаже и да се према њима промијени однос", истакао је Лозо. 

Он је навео да је се сада, нажалост, поред тог мјеста може осјетити смрад фекалија, те да га посјећује само једна старија Српкиња из Загреба. 

У оквиру "Дана сјећања на Јадовно 1941-2013" за данас је у 11 часова, у храму Христа Спаситеља у Бањалуци предвиђено служење парастоса новомученицима јадовничким, а у 12, часова комеоративни скуп код споменика Јасеновачким  жртвама код код Народне скушптине РС.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести: 

Најава: ДАНИ СЈЕЋАЊА НА ЈАДОВНО 1941-2013.

Дођите на Јадовно 29. јуна 2013.