Парастос и помен на српским стратиштима

Код Шаранове јаме на Велебиту служен је парастос јадовничким жртвама поводом Дана сјећања на Јадовно 1941. године, а недалеко одатле на мјесту логора и данас налази гробница из које нису ексхумирани посмртни остаци 1.300 Срба и 200 Јевреја.

 

Парастос су служили свештеници Горњо-карловачке и Бањалучке епархије, којем су, осим потомака и поштовалаца жртвама, присуствовали и представници власти Републике Српске.

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" из Бањалуке Душан Басташић рекао је да се након парастоса око 150 потомака и поштовалаца жртава упутило јадовничком мученичком стазом, дугом око седам километара, до мјеста некадашњег логора Јадовно, гдје је служен помен жртвама. На том мјесту је 2012. године постављен часни крст освештан у храму Христа Спаситеља у Бањалуци.

 

 

"Ту се и данас налази гробница са посмртним остацима 1.300 Срба и 200 Јевреја побијених крајем августа 1941. године. Они до данас нису ексхумирани", рекао је Басташић и додао да је у протеклих пет година покренуто више иницијатива да би то било урађено.

Током дана организована је и посјета Меморијалном центру "Никола Тесла" у Смиљану, гдје је мјесни свештеник предочио краћи историјат о цркви у којој је служио Теслин отац и у којој је крштен чувени српски научник.  Уз цркву се налази  девастирано православно гробље, а данас у Смиљану нема ниједне српске породице. Басташић истиче да се уз цркву налази и костурница, у којој су посмртни остаци 530 побијених Срба 1941. године, која је у протеклом рату девастирана. Он је додао да је костурница сада покривена мермерним плочама на којима нема ниједног слова о томе шта тај објекат представља.

Дан сјећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на најсвирепији начин убиле више од 40.000, углавном Срба и Јевреја, обиљежава се пету годину заредом.

Поводом тога синоћ је у Плашком одржана промоција књиге "Јадовничка голгота свештенослужитеља Српске православне цркве 1941. године", аутора јереја Драгана Шућура. Промоцији је присуствовало више од 120 посјетилаца, међу којима су били млади људи из Бањалуке и Београда. Обиљежавање се наставља вечерас у Плашком гдје ће бити одржано предавање "Моје Јадовно", а завршава сутра светом архијерејском литургијом у храму Ваведења Пресвете Богородице.

Басташић је истакао да потомци и поштоваоци жртава овом приликом нису били у прилици да обиђу све дијелове комплекса логора Госпић-Јадовно-Паг јер је за то потребно више дана.

"Нисмо имали времена да одемо у Метајну, насеље на острву Пагу, гдје је био први логор за жене и дјецу, ни на мјесто логора Слана, Максимовића штале нити жељезничку станицу јер би за то требало седам дана, а тешко би да би за то хрватске власти имале разумијевања", каже Басташић.

 

Извор: РТРС и tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

29.06.2013. Јадовно - Дан сјећања 

22.06.2013. - Бања Лука:Парастос и комеморација Јадовничким Мученицима

Парастос и комеморативни скуп жртвама Јадовна

Паг је велико стратиште

Најава: ДАНИ СЈЕЋАЊА НА ЈАДОВНО 1941-2013.

Дођите на Јадовно 29. јуна 2013.

24. 06. 2012. – Јадовно - Дан сјећања

Јадовно 26. јун 2011. Другo обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941. - Jadovno 26. jun 2011. Drugo obilježavanje Dana sjećanja na Jadovno 1941.