ПОДРШКА ОДРЖАВАЊУ КОНФЕРЕНЦИЈЕ О УСТАШКИМ ЛОГОРИМА

Игор Радојичић

Latinica

БАЊАЛУКА, 17. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Народне скупштине Републике Српске /РС/ Игор Радојичић увјерен је да ће реферати и документација са Прве међународне конференције о комплексу усташких логора - Јадовно - Госпић 1941. као изузетно вриједни извори послужити за даља истраживања усташких злочина, јама и логора смрти за српски и јеврејски народ чије се трагичне консеквенце осјете и данас.
"Свједоци смо да се, нажалост, још манипулише локалитетима страдања и бројем недужних жртава усташког терора који се користе на непримјерен начин и покушавају убацити у друго вријеме и историјски контекст. С друге стране, налогодавци и починиоци ових најстрашнијих злочина 20. вијека избјегли су суочавање са лицем правде, заслужене казне и осуду злочиначког пројекта", наводи се у писму упућеном предсједнику Удружења "Јадовно 1941." Душану Басташићу
Радојичић у писму, достављеном Срни, наглашава да са изузетним поштовањем прати и подржава ангажман установа, појединаца и удружења која су дала значајан допринос у настојањима надлежних органа да неспорне чињенице о усташким злочинима буду објелодањене и изложене цивилизацијској осуди.
Предсједник Народне скупштине РС упутио је поздраве свим учесницима Конференције и пожелио им успјешан рад, додајући да због планираних засједања парламента Српске није у могућности да присуствује овом скупу.
Прва међународна конференција о комплексу усташких логора "Јадовно-Госпић 1941. године" биће одржана 24. и 25. јуна у Бањалуци гдје ће радове изложити учесници из Израела, Русије, Италије, САД, Њемачке, Хрватске, Србије и Репубилке Српске.
Током конференцији биће одржано пет сесија на којима ће реферате поднијети историчари Александар Нећак, Иван Черешњеш, Љиљана Радонић и Ефраим Зуроф, Јован Ћулибрк, Мила Михајловић и Драган Шућур, саопштено је из Удружења грађана "Јадовно 1941".
Реферате ће поднијети Кирил Феферман, Филипо Петручи, Рафаел Израели, Милан Кољанин, Младенка Иванковић, Никола Жутић, Мелита Швоб, Дани Новак, Владимир Умељић и Јован Мирковић.
Конференција почиње у 9.30 часова уводним излагањем познатог српског историчара Ђуре Затезала на тему "Јадовно-комплекс хрватских усташких логора-стратишта 1941".
Скуп ће бити организован поводом 70 година од страдања Срба у комплексу усташких логора "Јадовно -Госпић 1941" и обиљежавања Дана сјећања.
Организатори конференције су Удружење грађана "Јадовно 1941" из Бањалуке, Институт за савремену историју Београд и Академија наука и умјетности РС. Добротвори конференције су владе РС и Србије, град Бањалука и Културни центар Бански двор.

 

Извор: срна