ПРЕДАВАЊЕ НА ТЕМУ "МОЈЕ ЈАДОВНО"

јадовно

БАЊАЛУКА, 24. ОКТОБРА /СРНА/ - Светосавска омладинска заједница /СОЗ/ Епархије бањалучке организује сутра у Бањалуци предавање о  теми "Моје Јадовно". 

 Усташки режим у Хрватској је у логору Јадовно за два мјесеца 1941. године убио око 40.000 људи, углавном Срба и Јевреја. 
Логор Јадовно био је саставни дио комплекса концентрационих логора Госпић - Јадовно - Паг, првог организованог ликвидационог комплекса логора на територији Независне државе Хрватске /НДХ/.
 
 Предавач је др Душан Басташић, предсједник Удружења потомака и поштовалаца жртава комплекса усташких логора "Јадовно" из Бањалуке.
 Басташић ће током предавања говорити  о узроцима страдања 1941. године, односно о вјековном анимозитету Католичке цркве према крајишким православним Србима, те о  разлозима дугогодишњег режираног ћутања о овим злочинима.
Он ће посебно скренути пажњу на неопходност очувања сјећања на страдалничку историју српског народа у сврху очувања идентитета, превенције геноцида и биолошког опстанка Срба на овим просторима.
Предавање,  прво у низу о  овој теми  у Републици Српској и Србији, биће  праћено низом слајдова и видео записа.
 "Посебно је вриједно да је СОЗ иницирао ово предавање, јер се не смије заборавити да су  на Јадовном  побијена 73 свештена лица СПЦ", рекао је Басташић за Срну.
Предавање ће бити одржано  у просторијама Светосавског културног клуба, Улица бана Милосављевића 8, са почетком у 19.00 часова.

 

 


Извор: срна