ПРЕДАВАЊЕ О СТРАДАЛНИЦИМА У СТАРОМ БРОДУ, ЈАДОВНУ И ПРЕБИЛОВЦИМА

Предавање о Старом Броду, Пребиловцима и Јадовну одржано је вечерас у Андрићграду

Предавање о Старом Броду, Пребиловцима и Јадовну одржано је вечерас у Андрићграду

На Византијском тргу у Андрићграду, у организацији Српске православне црквене општине Вишеград, одржано је предавање о српским страдалницима у Старом Броду, Јадовну и Пребиловцима.

Свештеник Драган Вукотић напоменуо је да се о злочину у Старом Броду и Милошевићима врло мало зна и у Вишеграду, а нарочито у осталим дијеловима Републике Српске, Србије и дијаспоре. 

"Дошавши у Вишеград, дио моје парохије било је и село Стари Брод, мјесто страдања хиљада српских мученика", рекао је Вукотић. 

Вукотић је рекао да је хиљаде страдалих и невино побијених људи "пробудило" обавезу и инат да се ово мјесто отргне из заборава, и да се свим страдалим сагради нешто што је вриједно њихове жртве. 

"Добивши благослов Његовог високог преосвештенства митрополита Николаја, подигли смо крст у Старом Броду уз саму обалу Дрине, крст који ће нас опомињати, а оне који не знају шта се ту десило тјерати да питају", истакао је Вукотић. 

Он је рекао да је спомен-капела завршена 2013. године, а 20. септембра 2014. године освештана по благослову Његовог преосвештенства епископа захумско-херцеговачког Григорија. 

Вукотић је рекао да је злочин у Старом Броду јединствен по томе што се велики број страдалих жртвовао скочивши са литица у набујалу Дрину, а на такав чин одлучивале су се посебно дјевојке и мајке са дјецом. 

"Много теже од овога пада чињеница да нико за ова злодјела није одговарао. Злочинци су преко ноћи постали ослободиоци, скинули су усташке униформе и обукли партизанске", додао је Вукотић. 

Он је напоменуо да је било покушаја да се злочинци изведу на судове и осуде, али да би се све на крају завршавало заташкавањем ради лажног братства и јединства. 

"Правда је спора, али достижна. Чврсто вјерујем да ће једног дана све српске жртве добити заслужено мјесто у историји Европе", закључио је Вукотић. 

Предсједник Српског националног друштва "Пребиловци" Миленко Јахура рекао је да су Пребиловци, према истраживању јапанског листа "Асахи шимбун", најстрадалније село у Европи у Другом свјетском рату. 

Он је истакао да је, према налазу државне комисије, из Пребиловаца страдало 850 од укупно 1.000 Срба. 

"Страдале су жене и дјеца. Убијени су у Шурманачкој јами, дубокој 66 метара, 6. августа 1941. године. Та јама налази се у католичкој жупи Међугорје. Убијали су мјештани Међугорја, Бијаковића и Шурманаца, Хрвати и муслимани из сусједних села. На врло суров начин су живи бачени у јаму, у којој су умирали данима и нико се из ње није спасио", рекао је Јахура. 

Након предавања о српским страдалницима на Византијском тргу у Андрићграду, отворена је изложба под називом "Моје Јадовно", која свједочи о постојању првог логора смрти у НДХ током Другог свјетског рата. 

Предсједник Удружења "Јадовно 1941" Душан Басташић рекао је да ће изложба допринијети објелодањивању пребиловачке трагедије, али и народа источне Херцеговине. 

"Ово је путујуће свједочанство којим приказујемо истину о страдању Срба, који су пострадали 1941. године", рекао је Басташић. 

Он је истакао да је изложба пропутовала многе градове Српске и Србије, а приказана је на више мјеста у Америци, Великој Британији и западној Европи.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

У НЕДЈЕЉУ ПОМЕН ЖРТВАМА У СТАРОМ БРОДУ

У БЕОГРАДУ ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ ПРЕБИЛОВАЧКИХ СРБА

Злочин у Старом Броду – Покољ 6000 Срба на Дрини 1942.

У Андрићграду о страдању Срба у Старом броду, Јадовну и Пребиловцима

Јадовничка голгота - Свештенослужитељи Српске Православне Цркве 1941. године

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" - Jadovno 1941.

ИЗЛОЖБА О СТРАДАЊУ У УСТАШКИМ ЛОГОРИМА СМРТИ ...

НОВИ САД: ОТВАРАЊЕ ИЗЛОЖБЕ "МОЈЕ ЈАДОВНО" - Jadovno ...