Председник Тадић 26. јуна на комеморацији у Јадовну

Boris Tadić

Latinica

БЕОГРАД – Председник Србије Борис Тадић нема у плану посету Загребу 25. јуна, када ће бити обележен Дан државности Хрватске, већ ће 26. јуна ићи у Јадовно на обележавање 70 година од страдања Срба, Јевреја и Рома у Другом светском рату, речено је Тањугу у кабинету председника Србије.

Комеморација у велебитском селу Јадовно, где су 1941. године усташе убиле неколико десетина хиљада људи, биће одржана код Шаранове јаме, а организатор Српско народно вијеће је позив да присуствује комеморацији и парастосу упутило и хрватском председнику Иви Јосиповићу.

Јосиповић је присуствовао прошлогодишњој комеморацији у Јадовну код Госпића, и том приликом је одао пошту жртвама и изразио саосећање са свима који су на том страшном месту изгубили своје најмилије.

Тањуг


Полемике око тога да ли позвати Тадића за Дан државности

ЗАГРЕБ – Идеја председника Хрватске Иве Јосиповића да поводом предстојеће 20. годишњице хрватске државности организује свечану вечеру и концерт на који би били позвани председници суседних држава, међу којима и председник Србије Борис Тадић, поделила је политичу сцену Хрватске, оцењују данас хрватски медији.

„Ову годишњицу треба обележити на месту највеће жртве српске агресије, у Вуковару. Тадић је добродошао у другим приликама, али треба рећи да још није решио последице српске агресије”, рекао је потпредседник владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Андрија Хебранг за Јутарњи лист.

Као неке од последица Хебранг је навео да се и даље више од 1.000 грађана Хрватске воде као нестали и питање ратне одштете.

Супротно ХДЗ-у и десним странкама, опозиционе Социјалдемократска партија и Хрватска народна странка (ХНС) такву иницијативу подржавају.

„Долазак председника Србије био би мали корак за човечанство, а велики за регију”, изјавила је за загребачки дневник функционерка ХНС-а Весна Пусић, оценивши да би Тадићев долазак на Дан државности Хрватске значио помак за 180 степени.

Она је додала да Борис Тадић „није Милошевић нити део његове политике” и да би његов долазак „симболички показао да су Хрватска и Србија у 20 година направиле огромне помаке, од рата до нормалних држава”.

Већина медија у Хрватској данас спекулише о томе кога би државни врх могао да позове на свечаност, 25. јуна.

Незванично се наводи да председник Хрватске на свечаност у Загреб планира да позове председнике из региона, као и Италије и Мађарске, а очекује да ће око тог предлога ускоро бити постигнут компромис с премијерком Јадранком Косор како би позиви на време били упућени.

Јосиповић жели да се главни део свечаности одржи у Вуковару, док би у Загребу увече била одржана вечера за званице и концерт на који би били позвани и шефови држава.

Премијерка Јадранка Косор, међутим, сматра да прославу треба одржати само у Вуковару.

Хрватски медији наводе да одговор из Владе на предлог председника државе још није стигао, али да времена за компромис има, јер би данас требало да се састане Одбор за обележавања Дана државности. Бета

 

Извор: ПОЛИТИКА online