ПРОМОВИСАНА КЊИГА О СВЕТОМ ПЕТРУ ДАБРОБОСАНСКОМ

У Фочи промовисана књига Митрополит Свети Петар Зимоњић 1866-1941.
У Фочи промовисана књига Митрополит Свети Петар Зимоњић 1866-1941.

У Центру за културу и информисање у Фочи промовисана је књига "Митрополит Свети Петар Зимоњић 1866-1941", чији је аутор свештеник Ранко Билинац.

Књига је Билинчев докторски рад на Филозофском факултету у Источном Сарајеву и представља збир истраживања, чланака и архивских података о митрополиту дабробосанском Петру Зимоњићу, који је мученички пострадао 1941. године, након што је у Сарајеву одбио да испоштује усташко наређење о укидању ћирилице. 

Митрополит је одведен у логор Керестинац у Хрватској и ту је мучен, а највјероватније је пострадао на Велебиту, гдје је бачен у једну од масовних гробница, речено је синоћ на промоцији књиге. 

Професор историје цркве на Богословском факултету у Фочи Далибор Петровић рекао је да званична историографија након Другог свјетског рата није била наклоњена митрополиту Петру. 

"Билинац је уз велики труд успио да сакупи доста грађе, коју је презентовао изузетним приповједачким стилом", навео је Петровић. 

Аутор књиге рекао је да је у Другом свјетском и протеклом грађанском рату доста архивске грађе о митрополиту Петру уништено, а да је највише података нашао у Старој цркви и Митрополији у Сарајеву, у архивима у Сарајеву и Београду, у Патријаршији, те у Невесињу и Требињу. 

Свештеник Билинац каже да је овом књигом покушао да истргне од заборава лик и дјело великог мученика српске цркве, који је канонизован 1998. године, а двије године касније уврштен је у ред светитеља. 

Промоцију књиге организовали су Центар за културу и информисање и Богословија "Светог Петра Дабробосанског", а присуствовао јој је велики број грађана.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

КАКО ЈЕ СТРАДАО МИТРОПОЛИТ ПЕТАР ЗИМОЊИЋ - Jadovno ...

ДУШАН БАСТАШИЋ У Јадовну се чују крици ... - Jadovno 1941.

Српска Црква у Другом светском рату - Jadovno 1941.

обиљежавање 118. година од освештања цркве светог саве

ИЗ ЦРКВЕНОГ ЖИВОТА: Помени Господе, Пострадале у Јадовну