РАДИО РС: МОЈЕ ЈАДОВНО - ПУТУЈУЋЕ СВЈЕДОЧАНСТВО

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/jadovno-iz-bl-3.JPGИзложба "Моје Јадовно" прије нешто више од годину дана кренула је на пут, преко Новог Сада, Београда, низа мјеста у Србији и РС, па стигла све до Њујорка, Лестера и Лондона. "Ова изложба има велики значај и важну улогу у едукативном смислу ради подизања и стварања јавне свијести код српског народа о његовој срадалничкој судбини у Другом свјетском рату, у контексту савремениих дешавања" казали су гостујући у емисији Актуелности Радија Републике Српске предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941", Душан Басташић и предсједник Удружења студената историје "Доктор Милан Васић" из Бањалуке, Предраг Лозо.

 

Басташић и Лозо говорили су о искуствима у изложбеном представљању Комплекса логора смрти Независне Државе Хрватске Госпић - Јадовно - Паг 1941. нашој и иностраној јавности, као и томе какав је однос нашег народа и друштва према меморијализацији жртава геноцида 1941-1945. 

Према ријечима предсједника Удружења студената историје "Доктор Милан Васић" из Бањалуке, Предрага Лозе изложба "Моје Јадовно" има за циљ да прикаже једно стратиште о којем се мало зна. Изложба '' Моје Јадовно'' осим фактографских чињеница које су приказане има и едукативни карактер и значај у формирању јавне свијести о геноциду у НДХ , прије свега над Србима, али и осталим народима као што су Јевреји и Роми.

Лозо је рекао да је изложба направљена као путујуће свједочанство и показала да постоји изражена потреба за јавном свијешћу о догађајима као што је геноцид у НДХ. "Осим тога показала је и битну чињеницу, да на свим просторима гдје је представљена данас живе директни или индиректни потомци чији су преци - ближи или даљи сродници стрдали у овом првом концентрационом логору на подручју тадашње НДХ, гдје је за само 130 дана на најзвјерскији и најмонструознији начин убијено 40.000 људи, од чега 38.010 Срба, према досадашњим истраживањима", рекао је Предраг Лозо.
Ова изложба је показала да има мјеста за продукцијом оваквих садржаја који подсјећају и опомињу на страдања у Другом свјетском рату у НДХ, што је посебо важано у контексту дешавања 90-тих година на простору бивше Југославије, али и у данашњим дешавањима, гдје се организовано ради на порицању геноцида над српским народом и злочинима почињеним у НДХ, али и у посљедњем рату", каже Лозо

Предсједник Удружења грађана '' Јадовно 1941'' из Бањалуке,  Душан Басташић  истакао је да један од задатака изложбе јесте објелодањивање истине о геноциду на Србима у НДХ, у циљу превенције порицања чињница из тог периода. Он је истако да је неопходно бавити се континуирано овом темом и износити историјске факте о томе, како се нешто сличо не би поновило српском, али дугим народима, као што су Роми и Јевреји који су били мета геноцида у Другом свјетском рату у НДХ.

Басташић и Лозо сагласни су да је потребно да се овом тематиком системски баве институције у РС . Они су истакли значај подршке релевантних институција удржењима и појднинцима, који желе да истражују и да се баве темом геноцида и холокауста у Другом свјетском рату. Они истичу да би наше друштво и надлежне институције требало да се више посвете овој тематици, али истовремено и да омогуће удржењима, студентима и свима онима који су заитересовани за овај период наше историје и дају одговарајућу подршку у њиховом раду.

 Душан Басташић и Предраг   Лозо осврнули су се и на најаве Ватикана да ће Католичка црква прогласити свецем Алојзија Степинца, који је био духовни вођа усташког поглавника и творца НДХ, Анте Павелића.
Предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941" Душан Басташић каже да се то могло и очекивати с обзиром на чињеницу да је Алојзије Степинац сахрањен у Загребачкој катедрали, а Католичка црква га је прогласила блаженим. Сматра да би ове најаве требало да уједине српски национални корпус, који треба снажно да осуди и супротставе се томе, с обзиром на вјечиту тежњу Ватикана да избрише и уништи све што је српско на овим просторима.

 

Снимак разговора можете послушати у емисији '' Актуелности'', 18. 02. 2014. на сајту  www.rtrs.tv  

 

Р. Карановић

Извор: РТРС