Размишљање омладине која живи у Србији о злочинима над српским народом

Српска мајка у Сребреници над гробом
Српска мајка у Сребреници над гробом

Имала сам прилике да се ових дана нађем у друштву млађих људи у распону од 20 до 30 година. На моје задовољство ту су се нашли и омладина, који су интелектуалци, као и они са завршеном средњом школом. Углавном су сви били Срби, сем једне особе која исто живи у Србији, али је полутанка дете из мешаног брака Хрвата и Српкиње.

Желела сам обавити са њима нефромални разговор о томе како они виде садашњу ситуацију и шта у опште знају о злочинима над Србима. Наиме ја сам им навела уопштене податке о бројкама са којима ја располажем, да је на пример на територији Босне и Херцеговине, за време Другог светског рата убијено 721.000 Срба, да је у Сребреници у задњем рату убијено преко 3.200 Срба, да 1.881 или 1.887 лица српске националности на територији НДХ није индентификовано, а да на територији БиХ у босанско-херцеговачком рату није индентификовано 1.650 Срба. Да је муслимана у Сребреници није убијено више од 1.000 војно способних и то оних који су вршили злочине над Србима 1992-1992, под командом Насера Орића.

Да не будем превише напорна са детаљима, нисам више желела да их гњавим са бројкама. Рекла сам им да сваки дан погледају на мој профил на ФБ увек има о злочинима над Србима. Један коментар је био: "Како могу да се смарам са тим стварима?... Најбитније сачувати живу главу... Срби узалудно гинули“.

Мој одговор је на све то био да нисам од оних људи који злочине над својим народом тек тако заборављају. Да Срби никада нису желели ратове и да је наше било само да се бранимо.

Коментар од друге особе је био сличан: "Ја верујем само људима који су то заиста прошли". Рекла сам јој да оно што објавим није је лаж, нити се бавим шпекулацијама и нагађањима. А најгоре ми је ипак било са особом из мешаног брака.

Дино Мерлин у "фином" друштву 1988.

Дино Мерлин у "фином" друштву 1988.

Кад сам јој споменула да је певачица Халка Палдум имала Јавну кућу (куплерај), у којима је подводила српске девојчице старије од 12 година. Она ми рече да је то лаж. Навела сам јој и ко је у ствари Дино Дервишхалидовић алиас Дино Мерлин, да је он у свом објекту имао натпис: "Забрањено за Србе и псе", да је он својевремено испевао песму посвећену Алији Изетбеговићуратном председнику Босне и Херцеговине, она ми је рекла да је то лаж. Нисам се сусдржала, па сам јој одбрусила и рекла да таква персона не може да заслужује моје поштовање, да бих од ње добила одговор: - “Он је само човек“.

Рекла сам јој да ако мене неко доживљава као псето, ни ја њега не могу гледати другачије. А кад сам рекла да је тај исти Дино Мерлин се иживљавао над Србима у логорима у Сарајеву. Она ми је на то рекла, да је то лаж, да су Срби платили да се тако говори о њему.

Причала сам јој да знам људе који су прошли тортуру од стране Дине Мерлина и да њима верујем, јер их знам лично. Све време она је слушала певаче из Хрватске и Федерације БиХТада сам је замолила да макар пусти неку Цецу. Без пардона ми рече да она то не слуша.

Драга браћо и сестре, крајње време је дошло да свима отварамо и уши и очи. Да ми и наша деца не учимо лажирану историју и да се скрива страдање нас и наших предака, да нам у уџбеницима не потиру бројке наших убијених, прогнаних и закланих. Зато делите у што већем броју приче о свим злочинима који су се десили над нашим невино убијеним сународницима.

Најстрашније ми је то што злочинци нису имали милости ни према нашој деци. Наши властодржци се већ деценијама мењају, али завет ћутања о српским страдањима и жртвама се не мења.

Када сте на државној телевизији, РТС, видели да се прича о злочинима над Србима? Врло ретко. Није страдање нашег народа само "Олуја", има ту још много тога, а у питању су наши пријатељи, браћа, кумови, рођаци... који су се нашли на том месту. Не потцењујем да се “Олуја“ није десила, али треба сви злочини да равномерно буду заступљени! Помислите само ово... да би и Ви исто прошли као и ти Срби, да сте живели у то време и на том месту.

Куда? Где? Коме? Како?

Не дозволите да нас нико више ућуткује, да нам не намећу певаче који величају злочинце и злочине над нашим народом и све што је њихово! Не смемо да ћутимо о злочинима, ако су их једном убили не дозволимо да они буду по други пут убијени нашим заборавом!

Свим невино убијеном Србима нека је лака црна земља!

 

Аутор: Наташа Дуганџија- Сташевић

 

Извор: ЗЛОЧИНИ НАД СРБИМА

 

Везане вијести:

БРИСЕЛ ДА ЗАУСТАВИ ПРОСЛАВЉАЊЕ "ОЛУЈЕ"

Неузнемирена јавност

УБИЈЕН ЈЕР НИЈЕ ХТИО ДА НАПУСТИ СВОЈУ КУЋУ