Република Српска је израз тежње народа и потребе да се ужаси Јасеновца и Јадовна више никад не понове

Александар Вулин

Александар Вулин

Министар за рад и запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин рекао је данас да је Република Српска настала као отпор понављању јасеновачког геноцида и отпор понављању некажњеног злочина, те да она никоме није пријетња.

Вулин је рекао на обиљежавању Битке на Козари да 73 године на овим просторима одзвањају крици и јауци и сјећања недокланог народа, 68.000 мученика и 10.000 дјеце покланих и побијених, а да нико уз ужас њихове смрти и страхоту њиховог живота није додао ријеч геноцид и имена оних који су га починили.

"Српски народ никад није погрешио и никад није заузео погрешну страну. Српски народ никада није питао за цену када је бирао између слободе и неслободе. Српски народ никад није био на погрешној страни човечанства. Српски народ никада није заслужио да се у истој реченици са његовим именом помене реч геноцид", истакао је Вулин у обраћању на великом народном збору на Козари.

Не иде ријеч геноцид, уз народ страдалника, истакао је Вулин.

Он је додао да нема села, засеока нити мјеста гдје када се фашизам појавио, а да је било Србина који се фашизму није супроставио.

"Много већи народи од нашег не могу да се похвале таквом борбом, таквом жртвом и таквим опредељењем. Срби су своју страну изабрали једном заувек и не мисле да је мењају. Бићемо против зла како год се оно звало и где год га буде било", нагласио је Вулин.

Он је додао да српски народ разумије туђу муку и бол и хоће да је подијели, хоће да је ублажи. "Да ли тражи превише да се зло вршено над њим назове правим именом и да се јасеновички ужас назове геноцидом и да се запише и забележи", упитао је Вулин.

Он је нагласио да се не могу разумјети ратови деведесетих без сјећања и пуног знања о јасеновачком геноциду и да се не може разумјети оно што се десило на овим просторима без сјећања шта се десило прије 73 године на Козари.

"Не може се разумети и схватити шта се дешавало у ратовима деведесетих година ако се не зна колика је дубина јасеновачког ужаса и ако нико никада неће да каже да је Јасеновац геноцид и да су ове планине нахраниле јасеновачко зло и Јадовно јаме", нагласио је Вулин.

Према његовим ријечима, не могу се схватити одлуке српског народа ако се не разумије дубина јасеновачког ужаса. "Зато немојте реч геноцид стављати уз народ Јадовна и Јасеновца, зато не уписујте ту срамну оптужбу, ту срамну пресуду која треба будуће генерације да промени", рекао је Вулин.

Он је упитао да ли се може ставити ријеч геноцид уз име народа који данас стоји на Козари и који се сјећа својих покланих и побијених.

"Као што су ратови деведесетих најављени смањивањем броја жртава и прекрајањем историје, тако се и данас некаквим резолуцијама о геноциду најављује удар на Републику Српску и српски народ", рекао је Вулин.

Он је нагласио да Република Српска није настала на геноциду, већ је настала као отпор геноциду, као отпор понављању јасеновачког геноцида.

"Она је настала као отпор геноциду и није настала на злочину, него на отпору понављања некажњеног злочина. Република Српска, као израз тежње народа и потребе да се ужаси Јасеновца и Јадова више никад не понове, није претња никоме и не може бити претња никоме", навео је Вулин.

Он је додао да Србија као гарант и чувар Дејтонског споразума хоће мир и да очекује да се овај споразум дословно спроводи и неће дозволити било какво умањивање значаја и овлашћења Републике Српске.

"Мир је реч коју смо тражили свих ових година, мир је реч за коју смо се борили и реч којом Србија дефинише себе и своју политику. Нема никог ближег Републици Српској од Републике Србије. И у данима који су пред нама, данима судбоносним и тешким Република Србија и Република Српска ће заједно стајати", завршио је Вулин своје обраћање народу Козаре.

Обиљежавање Битке на Козари од ове године је дио Државног програма обележавања годишњица историјских догађаја ослободилачких ратова Србије.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

МИНИСТРИ МАЛЕШЕВИЋ И ВУЛИН ДАНАС У ДОЊОЈ ГРАДИНИ

РЕПУБЛИКА СРПСКА И СРБИЈА СТОЈЕ УЈЕДИЊЕНЕ

А. Вулин: Срби у "Олуји" бјежали пред усташким генералом ...

ВУЛИН: СТЕПИНАЦ ЈЕ БИО УСТАШКИ ВИКАР - Jadovno 1941.

Комплекс Јадовно - Јадовно 1941.