Рори Јеоманс гост удружења Јадовно 1941.

Latinica - English

Рори Јеоманс

Рори Јеоманс

Јеоманс истражује у Архиву удружења, радећи на својој новој књизи о терору у Независној Држави Хрватској

Протеклих десет дана у Бањалуци борави британски историчар Рори Јеоманс ( Rory Yeomans).

На позив удружења, цијењени историчар истражује грађу у Архиву удружења Јадовно 1941, радећи на својој новој књизи о терору у Независној Држави Хрватској, под насловом ”Утопија терора: Живот, смрт и свакодневно искуство у усташкој Држави” (The Utopia of Terror: Life, Death and Everyday Experience in the Ustasha State).

Рори Јеоманс је аутор књиге ”Визије уништења: Усташки режим и политичка култура фашизма 1941-1945” (Visions of Annihilation: the Ustasha Regime and the Cultural Politics of Fascism, 1941-1945.) издане 2013. године и коаутор књиге ”Расна наука у Хитлеровој новој Европи, 1938-1945.” (Racial Science in Hitler’s New Europe, 1938-1945.) издане такође 2013. године.

Јеоманс је 2013. био сарадник отсјека за Европску историју на Кантемир Инситуту, на Оксфордском Универзитету (Cantemir Institute, University of Oxford) а доскора је радио као виши научни аналитичар у Министарству правде у Лондону.

Предавао је на Универзитету Колеџ у Лондону (University College London), Сити Универзитету (City University), Универзитету Лидза (University of Leeds) и Оксфордском Брукс Универзитету (Oxford Brookes University).

Његово задње звање је било виши научни сарадник за историју у Центру за научне студије у Софији, Бугарска (Centre for Advanced Study Sofia, Bulgaria), а садашња позиција је научни сарадник за историју на Бечком Визентал институту за студије о Xолокаусту у Бечу, Аустрија (Wiener Wiesenthal Institute for Holocaust Studies, Vienna, Austria).

Поводом међународног Дана сјећања на Холокауст, 27. јануара 2014. године, у Aмбасади Републике Србије у Лондону, на отварању изложбене поставке „Моје Jадовно“, Јеоманс је у свом обраћању поменуо да је Британија била прва која је створила концентрационе логоре, још крајем XIX века у вријеме колонијализма и то над Бурима, јужноафричким становништвом.

 

Душан Ј. Басташић