Сећање на логор смрти "Јадовно"

Изложба у Руском дому посвећена страдањима Срба 1941. Фотографијe и записи о првом логору смрти у Европи

 

 

ПОВЕСТ "Јадовна", првог логора смрти у Европи, у коме је током лета 1941. страдало више од 40.000 људи, биће први пут представљена у Београду. У четвртак, у Руском дому у 18 часова биће отворена изложба коју организује удружење "Јадовно 1941", а на којој ће бити представљене фотографије и записи који сведоче о овом трагичном историјском догађају.

Иако прво масовно стратиште у Европи, у коме је мучки убијено 38.000 Срба и око 2.000 Јевреја, о "Јадовну" се у послератним деценијама ћутало. Није га било ни у у уџбеницима. Хиљаде тела страдалих мушкараца, жена и деце и данас почивају у крашким јамама Велебита, где се логор налазио.

 

 

ПОЧЕТАК: ЛОГОР "Јадовно" затворен је крајем августа 1941. наређењем италијанских трупа, које су биле згрожене затекнутим злочинима. Око 2.000 људи преживело је "Јадовно", али су пребачени у Јасеновац и тако је формиран овај концентрациони и логор смрти.

- Под "Јадовном" се подразумева комплекс логора Јадовно - Госпић - Паг. То су били озлоглашени логори смрти где су прво довођени угледни Срби, а онда српски и јеврејски народ редом, искључиво да би били убијени - каже за "Новости" историчар др Милан Кољанин. - Жртве су систематски довођење са целе територије НДХ, која је и озаконила постојање логора.Историчар Ђуро Затезало први се детаљно позабавио овим питањем и поименце побројао 10.500 страдалих. Њихов укупан број проценио је на 40.123.

 

Да се страдање на Велебиту, Пагу и у Госпићу не заборави, труде се чланови удружења "Јадовно 1941", основаног 2010. године.- Сматрамо својом обавезом да истину о јадовничком страдању пренесемо јавности. Чинимо то путем нашег сајта, документарног филма чије снимање је у току и изложби, попут ове "Моје Јадовно" - објашњава председник удружења Душан Басташић. Он је у некој од 30 крашких јама-гробница изгубио двојицу деда и стрица од 18 година.

 

 

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/vn-kon.jpg

 

И. Мићевић

 

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ

 

Везане вијести : 

БЕОГРАД: ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У РУСКОМ ДОМУ

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моје Јадовно“ у КЦНС - Jadovno ...

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно