СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЈАДОВНИЧКИМ ЖРТВАМА

Парастос јадовничким жртвама

 Служен парастос јадовничким жртвама код Шаранове јаме

Госпић 20. јун - Над Шарановом јамом на Велебиту, у Хрватској, служен је парастос поводом Дана сјећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на најсвирепији начин убиле више од 40.000 жртава, углавном Срба.

Парастос јадовничким жртвама служили су свештеници Епархије горњокарловачке и других епархија Српске православне цркве.

Предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941" Душан Басташић изјавио је да је Шаранова јама страшно мјесто, као и друге крашке јаме на чијем се дну налазе посмртни остаци невино страдалих српских мученика.

Он је рекао да, нажалост, ни 74 године након злочина још нису ексхумирани и на достојанствен начин сахрањени посмртни остаци јадовничких жртава.

Басташић је рекао да још нема имена на спомен обиљежју које је недавно подигнуто на платоу испред Шаранове јаме на Велебиту, јер то не дозвољавају хрватске власти.

Он је навео да ће се данас једна група ходочасника упутити према мјесту, гдје је био логор Јадовно, док ће мањи дио ходочасника из Карлобага упловити у увалу Слана на острву Паг, гдје ће бити служен парастос и постављен освештани крст за више од 8.000 побијених у пашком камењару и утопљених у мору пашких врата.

Парастосу су присуствовали изасланик предсједника Републике Српске
Миладин Драгичевић, секретар у Министарству рада и борачко - инвалидске заштите Републике Српске Славко Перић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник Српског демократског форума у Хрватској Вељко Џакула, те потомци жртава из Србије, Српске и региона.

Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941. организовали су Епархија горњокарловачка и Удружење грађана Јадовно 1941.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.123 људи, углавном Срба.

Парастос јадовничким жртвама

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Дани сјећања на Јадовно 1941 - 2015. - Jadovno 1941.

СРНА: Сви на Јадовно 20. јуна

Јадовно није јама, већ увод у Јасеновац

Истина мијења поглед на живот и смрт

КОМПЛЕКС ЈАДОВНО - ЈАДОВНО 1941.