СРПСКА УЗ ЈАДОВНО

Одлуком Владе Републике Српске, 24. јун као Дан сјећања на Јадовно 1941., уврштен је у Календар обиљежавања значајних историјских догађаја и његовања традиције ослободилачких ратова, као догађај од регионалног значаја. Без обзира што је од Јадовничке трагедије прошло 72 године и што се ово стратиште српског народа налази далеко од граница Републике Српске, низом манифестација овогодишње обиљежавање одвијало се пресудну помоћ Предсједника Републике Српске, Владе Републике Српске и Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.  

 

 

Након што су у суботу 22. јуна, изасланик Предсједника Републике Српске, Владе Републике Српске и Народне Скупштине Републике Српске, уз представнике бројних организација и потомке и поштоваоце жртава, присуствовали служењу парастоса Јадовничким новомученицима у Храму Христа Спаситеља, под споменик Јасеновачким жртвама у Бањалуци, положени су вијенци и одржани пригодни говори.

У суботу, 29. јуна 2013 у високој делегацији Републике Српске која је присуствовала служењу парастоса и комеморативном скупу код Шаранове јаме на Велебиту били су Потпредсједник Владе и Министар рада и борачко-инвалидске заштите Петар Ђокић, Потпредсједник Владе и Министар просвјете и културе Горан Мутабџија и изасланик Предсједника Републике Српске Душко Четковић. 

 

 

Исти дан, Министар Мутабџија и господин Четковић, присуствовали су комеморативном скупу, служењу помена и откривању обновљене Спомен плоче у ували Слана на острву Пагу, мјесту некадашњих логора смрти Независне Државе Хрватске.

Својом подршком, Институције Републике Српске су показале да разумију значај и потребу институционалног приступа тематици геноцида почињеног у Независној Држави Хрватској.

До недавно је било мало познато, да је велики број Јадовничких страдалника поријеклом са цијелог подручја Републике Српске и Босне и Херцеговине. Данас 72 године након страдања, на подручју Српске живи велики број њихових потомака али и потомака жртава протјераних и расељених током протеклог рата са подручја Републике Српске Крајине, Републике Хрватске и Федерације Босне и Херцеговине

 

Везане вијести: 

На Јадовну, дан по Видовдану

ВЕЋЕРЊЕ НОВОСТИ: Положени венци невиним жртвама Јадовна

Служен парастос за Јадовничке жртве (ВИДЕО)

Злочин у Јадовну не смије бити заборављен

Дођите на Јадовно 29. јуна 2013.