СРПСКИ НАРОД НЕ СМИЈЕ ЗАБОРАВИТИ ЈАДОВНО

Парастос над Шарановом јамом

Парастос над Шарановом јамом

Изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић поручио је јуче поводом Дана сјећања на Јадовно 1941. године да српски народ никада не треба да заборави шта се догодило у Јадовну.

"У јамама Јадовна на најсвирепији и људском уму несхватљив начин убијено је више од 40.000 невиних људских душа, посјечених и угашених због свог имена, идентитета и вјере", рекао је Драгићевић Срни у Јадовну.

Драгичевић је навео да је хиљаде дјечијих безбрижних гласова утихнуло заувијек и да је остала болна тишина коју данас сви овдје чујемо, која мора да заболи свако људско биће.

"Тишина, која је гласнија и јача од крика прекинутог дјетињства, гласнија од мајчиних вапаја за отетим чедом. Тишина која годинама јечи кроз ове јаме, дозивајући и опомињући", истакао је он.

Драгичевић је рекао да је циљ јучерашњег окупљања у Јадовну да се та опомена чује и не заборави, те да се подсјете и науче све генерације послије Јадовна - да је једна генерација дјеце, родитеља, бака и дједова страдала невина због монструозне идеологије болесних умова.

Он је рекао да свједочења о страдању у Јадовну треба преносити даље, далеко одавде, на другим мјестима, у школама и институцијама да се не заборави, јер овдје говоре душе мученика које позивају на сјећање.

"Сјећање нас не смије раздвајати, мора нас приближити да заједно спријечимо повампирене болесне идеологије да икада више буду господари живота и смрти било гдје на земљи", нагласио је Драгичевић.

Над Шарановом јамом на Велебиту, у Хрватској, јуче је служен парастос поводом Дана сјећања на Јадовно 1941. године, када су усташе на најсвирепији начин убиле више од 40.000 жртава, углавном Срба.

Парастос јадовничким жртвама служили су свештеници Епархије горњокарловачке и других епархија Српске православне цркве.

Осим Драгичевића, парастосу су присуствовали секретар у Министарству рада и борачко - инвалидске заштите Републике Српске Славко Перић, директор Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941" Душан Басташић, предсједник Српског демократског форума у Хрватској Вељко Џакула, те потомци жртава из Србије, Српске и региона.

Обиљежавање Дана сјећања на Јадовно 1941. организовали су Епархија горњокарловачка и Удружење грађана Јадовно 1941.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане вијести:

СЛУЖЕН ПОМЕН ЗА 8.000 ЖРТАВА И ПОДИГНУТ СПОМЕН-КРСТ

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЈАДОВНИЧКИМ ЖРТВАМА

СРНА: Сви на Јадовно 20. јуна

Јадовно није јама, већ увод у Јасеновац

Комплекс Јадовно - Јадовно 1941