"Српско ћутање довело до лицитације, уместо пописа жртава"

tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/djuric.jpgВршилац дужности директора Музеја жртава геноцида Вељко Ђурић истиче да ни усташама ни комунистичким властима није одговарало да се утврди тачан број жртава у концентрационом логору "Јасеновац", као и да српска политичка елита сноси вишедеценијску одговорност за ту неорганизованост.

"Полазна основа треба да има неколико чињеница - попис ратних жртава који је 1964. године урадила партизанска организација Савез удружења бораца народно-ослободилачког рата. Затим, коришћењем података пописа из 1921. и 1931. требало би урадити процене броја становника за 1941, 1942, 1943, 1944. и 1945. на територијама које су биле у саставу НДХ, па их поредити са пописом из 1948. године", прецизира Ђурић.
Он напомиње да би ту процену требало обрађивати користећи сачуване архивске фондове, литературу и архиве верских заједница - отприлике као што је урадио "Јад Вашем".
У противном, упозорава Ђурић, лицитирање ће и даље бити настављено унедоглед, па ће Хрвати и даље смањивати број, а Срби повећавати или наглашавати цифру од 700.000.
Ђурић указује на одговорност српске политичке елите у периоду од 1945. до распада Југославије и њену инфериорност у односу на словеначке и хрватске политичаре.
Као пример, Ђурић наводи скандал током отварања споменика у Јасеновцу 1966. године, када је Стево Крајачић (народни херој и у то доба председник Сабора Хрватске) рекао да су "Срби способни само као свињари" и поручио да су их "мало побили". На те речи ни један српски политичар није реаговао.
"Усташама у НДХ било је стало да у својој држави реше српско питање по идеји доглавника Мила Будака исказаној 31. маја 1941. године на једном збору код Госпића - трећину Срба побити, трећину прекрстити, а трећину протерати у Србију", подсећа Ђурић.
Он указује да је по том принципу формиран систем концентрационих логора, од којих је онај код Госпића и на Велебиту представљао путоказ. Када су италијански официри видели то зло - логор "Јадовно" је затворен. Усташе су средином августа "отвориле" нови комплекс код Јасеновца и он је "радио" све до 22. априла 1945.
Ђурић напомиње да још није састављен списак стратишта, односно атлас геноцида и оцењује да он никада и неће бити урађен.
"Музеј жртава геноцида иницирао је пројекат пописа жртава у српском народу током ратова у 20. веку и добио подршку бројних институција и невладиних организација. Запело је око процедуре у Министарству културе и Скупштини Србије. Надам се да ће тај посао бити брже обављен у Скупштини Републике Српске", наводи Ђурић.
У међувремену, Музеј жртава геноцида поднео је надлежном министарству Предлог закона о Меморијалном комплексу "Старо Сајмиште", сматрајући да ту треба направити српски "Јад Вашем", који би чинили Музеј, Архив, Библиотека и Институт за истраживање геноцида.
Ђурић као један од разлога што се о страдањима Срба у НДХ и у Јасеновцу недовољно зна у светској, а нарочито западној јавности, наводи политику комунистичке власти.
Он оцењује да историчари на Западу, ипак, довољно знају о усташкој НДХ, али је тешко прихватити бројку од 700.000 убијених. У историографији и публицистици има најмање 3.000 радова у којима се помиње Јасеновац.
Одговарајући на питање зашто се Срби не позову на историјски доказану чињеницу да је над њима у 20. веку извршен геноцид у НДХ и БиХ (чија је територија била у саставу НДХ) и не затраже поштивање задњег пописа пре 1941. године, Ђурић наводи да "нема Србина који би то јавно рекао".
"Зар не примећујете и у овим мојим речима приличну уздржаност у одговорима на питања због посла који обављам, ишчекујући негативно реаговање на своје речи", рекао је Ђурић.

 

Извор: Пресс онлине