СТРАДАЊА СРБА У КОМПЛЕКСУ ЈАДОВНО НЕДОВОЉНО ИСТРАЖЕНА

САРАЈЕВО /СРНА/ - Предсједавајући Предсједништва БиХ Небојша Радмановић и чланови Удружења грађана "Јадовно 1941" сагласили су се јучер у Бањалуци да су страдања Срба на просторима комплекса логора Јадовно – Госпић - Паг неоправдано историјски потиснута, али и недовољно истражена.

 

Саговорници су изразили бојазан да овакав непримјерен однос према прошлости и великом броју жртава може довести до тога да буде заборављено страдање Срба и других народа који су били жртве комплекса Јадовно, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Радмановић је похвалио активности, као и општу мисију и напоре Удружења да отме од заборава страдање великог броја људи на просторима комплекса овог логора, као и тежак рад чланова Удружења на истраживању и откривању злочина почињених у комплексу усташких логора Јадовно, како би се о њима обавијестио свијет и омогућило потомцима и другима да одају дужно поштовање жртвама.
Предсједник Удружења Душан Басташић је у разговору са Радмановићем рекао је да је у комплексу логора смрти Јадовно - Госпић - Паг за само 132 дана убијено 40.123 људи, од тога најмање 38.000 Срба из Хрватске, БиХ и дијела Србије. 

Басташић, који је и потомак жртава, информисао је Радмановића о активностима које су предузете у оквиру манифестације "Дани сјећања на Јадовно", али и укупним активностима и пројектима које Удружење проводи од оснивања крајем 2009. године на сакупљању и архивирању свих доступних штампаних, фото, видео и електронских записа о комплексу усташких логора Јадовно.

Удружење "Јадовно 1941" окупља потомке и поштоваоце жртава комплекса усташких логора Јадовно, а поводом обиљежавања 72 године од усташких злочина на подручју Лике, Велебита и Пага, у петак, 21. јуна, почела је манифестација "Дани сјећања на Јадовно". У оквиру манифестације, у понедјељак, 24. јуна, у Културном центру Бански двор у Бањалуци отворена је изложба "Моје Јадовно".

 

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Везане вијести:

БЛ - Отворена изложба "Моје Јадовно"

Дођите на Јадовно 29. јуна 2013.

Моје Јадовно у Њујорку

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ИСТОЧНОМ НОВОМ САРАЈЕВУ

"МОЈЕ ЈАДОВНО" - СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку