СТРАТИШТА СРБА И ЈЕВРЕЈА НИСУ МЈЕСТА ЗА ЗАБАВУ

Приредио: Дарко ТЕРЗИЋ
Latinica | English


ЗАГРЕБ, БЕОГРАД, БАЊАЛУКА, 3. АВГУСТА /СРНА/ - Генерални секретар "Маргеловог института" из Загреба Саламон Јазбец сматра неприхватљивим да се дванаестодневна забавна манифестација "Чаролија љета -  Израел у Новаљи" одржава на острву Пагу, на подручју бивших усташких логора смрти Метајна и Слана.
Јазбец наглашава да посебно забрињава то што се ова манифестација одржава без комеморације за више од  осам хиљада  Јевреја и Срба који су на тим мјестима страдали због расног законодавства и геноцидне политике злочиначке Независне Државе Хрватске /НДХ/.
Јазбец је апеловао на организаторе манифестације - Амбасаду Израела у Хрватској и локалне власти Новаље - да у оквир те "приредбе" укључе и посјету мјестима усташких логора смрти Слана и Метајна, уз одавање поште жртвама.
"Позивам израелског амбасадора у Републици Хрватској да поводом свог боравка у општини Новаља на острву Пагу поведе иницијативу да се локалитети Слана и Метајна долично обиљеже и заштите као Спомен-подручја концентрационих логора из времена  холокауста", рекао је Јазбец за Срну.
Он је подсјетио да је Метајна била први логор смрти за жене и дјецу у Другом  свјетском рату.
Јазбец је један од десеторо утемељивача Хрватско-израелског друштва и његов први секретар, те саоснивач "Маргеловог института" из Загреба, јеврејске  организације која се бави мониторингом антисемитизма, проучавањем холокауста, разоткривањем и пријављивањем усташких ратних злочинаца, те борбом  против историјског ревизионизма.
Предсједник Савеза јеврејских општина Србије Александар Нећак рекао је за Срну да не може коментарисати манифестацију на Пагу јер нема валидних информација, али да су генерално, без обзира о којим жртвама је ријеч, стратишта света мјеста и осим комеморативних окупљања нису локације гдје се организују манифестације.
Душан Басташић, предсједник Удружења "Јадовно 1941" из Бањалуке, обратио се  израелском амбасадору у Загребу Јосефу Амранију писмом, у коме је указао на историјске чињенице у вези са острвом Пагом, као и на болне посљедице дугогодишњег скривања, релативизовања и негирања злочина који се тамо догодио у љето 1941. године.
"Желим Вам указати да је на оству  Пагу, у мјесту Метајна, у јуну 1941. формиран  први концентрациони логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату. Већина заточених жена и дјеце били су Јевреји", навео је Басташић у писму на које није добио одговор.
Према дугогодишњим истраживањима историчара др Ђуре Затезала,  у логорима Слана и Метајна побијено је најмање 8 020 људи.  "Већина их је побијена са чамаца у акваторијуму рта Слана, тако што им је  везан камен око врата и  распорен стомак како њихова тијела не би исливала на површину, а онда су бацани у море", подсјећа Басташић.
"Када кренете бродом према познатој плажи Зрће, морате сјећи валове Пашког канала на чијем дну леже тијела покланих заточеника", наводи Басташић.
До прије годину дана, како каже Басташић,  на мјесту усташких концентрационих логора на Пагу,  регистрованих споменичких мјеста из Другог свјетског рата, није било ничега што би указивало да се ту 1941. догодио страшан злочин, а нажалост нема ни данас.
"Спомен-плоча, коју су подигли  1975. антифашисти са Пага, уништена је у протеклом рату, мада на Пагу није било ратних дешавања. На иницијативу нашег удружења Спомен-плоча је обновљена и 26. јуна прошле године откривена је њена реплика у ували Сушац.  Градоначелник Новаље имао је низ примједаба на, како је рекао,  `неприхватљиву реторику` текста на плочи. Тражио је  да му дефинишем и дио текста: `више хиљада жртава`...", нагласио  је Басташић.
Он је додао да откривању Спомен-плоче није присуствовао нико од локалних или жупанијских власти, а само два дана након откривања и освештања, плоча је поново уништена. Починиоци  нису пронађени, а локална заједница није нашла за сходно да плочу обнови.
"Некоме је,  очигледно, стало да настави са скривањем онога што се сакрити не може", рекао је Басташић и изразио запрепашћење због одржавања манифестације у Новаљи  и откривања споменика израелско-хрватском пријатељству на подручју гдје се прије 70 година одвијао стравичан злочин.
"Овакав однос локалних власти према мјестима страдања наших чланова породица и према мјестима концентрационих логора из Другог свјетског рата сматрамо понављањем злочина", истиче Басташић.
Он у писму наводи да је дубоко увјерен да израелски амбасадор приликом доношења одлуке о мјесту и времену одржавања текуће манифестације није био упознат о  чињеницама  да су  ту масовно убијани Јевреји и  Срби.
"Крајње је лицемјерно не упознати представнике јеврејске заједнице, који имају племениту жељу за организацијом манифестације, о историјским чињеницама страдања Јевреја на том подручју.  Стојим  на располагању да Вам, ако то желите, изложим много више информација о логорима Слана и Метајна, али и да Вам будем водич по тим тужним локалитетима на којима су животе изгубили моји  дједови и стриц", навео је Басташић у писму израелском амбасадору.
Др Дани Новак, професор математике на колеџу Итака у САД, који је као дијете преживио  страхоте усташког логора, такође је упутио писмо израелском амбасадору у Загребу и  указао да "постоји грешка у схватању да израелско одјељење за туризам и израелска мисија у Хрватској подржавају туризам на острву Пагу".
"То је повриједило многе људе и грешка треба да буде  исправљена. Сигуран сам да нисте свјесни ове ситуације. Затражио сам разговор са неким из Амбасаде, али још нисам добио одговор", истакао је Новак, који  има двојно израелско-америчко држављанство.
Он је нагласио да жели да разговара са израелским амбасадором у Хрватској и испита могућност да се оствари напредак у вези са откривањем истине "у вези са веома тужним  догађајима  на Пагу 1941. године".
Дани Новак  је навео да су  његова  тетка и бака ту  убијене 1941. године.
"Вјерујем да постоје позитивни начини да се ријеши ова веома компликована ситуација", додао је Новак у писму.
Амбасадор Израела у Загребу није одговорио ни на молбу Срне да појасни зашто је за локацију манифестације на којој се представља модерни  Израел изабрано  баш острво Паг, с обзиром на злочине који су ту почињени и над Јеврејима.
У Новаљи је 28. јула отворен 12-дневни фестивал "Израел у Новаљи - Чаролија љета", којим ће се домаћим и страним туристима те домаћинима представити израелска култура, музика, умјетност, гастрономија...
Поводом отварења фестивала откривен је и споменик "Модел Израела". Овај споменик постављен је на главном градском тргу и, како су навели организатори манифестације,  представљаће "вјечну успомену" на овај фестивал.

 

Izrael u Novalji

 

Извор: Srna