ТАДИЋ СУТРА У ЈАДОВНУ БЕЗ ЈОСИПОВИЋА

Boris Tadić

БЕОГРАД, 25. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Србије Борис Тадић присуствоваће сутра комеморацији жртвама усташког режима на стратишту Јадовно на планини Велебит, али без хрватског предсједника Ива Јосиповића - сазнаје лист "Данас" у обавијештеним државним круговима.
Јосиповић је, како наводи исти извор, одлучио да га на комеморацији заступа Весна Пусић, шеф Хрватске народне странке и координатор саборског Одбора за приступање ЕУ.
Тадићева сутрашња посјета третираће се у протоколарном смислу као "приватна", па ће и његов третман бити такав.
Према истом извору, Тадића ће на задарском аеродрому ипак сачекати представник Владе Хрватске, а гардисти Хрватске војске носиће његов вијенац приликом одавања почасти код обновљеног спомен-обиљежја код Шаранове јаме, која је била једно од централних усташких губилишта у Јадовну.
Стјепан Месић био је први хрватски предсједник који је посјетио ово стратиште, 2009. године, а изостанак Јосиповића са овогодишње комеморације већ изазива контроверзе.
Има тумачења која кажу да је његова одлука да не дође у Јадовно нека врста "реванша" за то што Борис Тадић није дошао на 20. годишњицу независности Хрватске, која се обиљежава управо данас.
Чињенице којима располаже овај лист указују на то да је Тадић обећао долазак у Јадовно још у вријеме своје посјете Хрватској у новембру 2010., и то током сусрета са избјегличким породицама у кордунашком селу Крњак.
Комеморацију у Јадовну организују Српско народно вијеће /СНВ/, организације Јевреја и антифашиста Хрватске, те подручна, горњокарловачка, епархија Српске православне цркве.
Послије Јасеновца, у мрежи концентрационих логора смрти и радних логора Независне државе Хрватске, Јадовно је мјесто најмасовнијих ликвидација Срба, као и Јевреја, Рома и антифашиста.
Релевантни историјски извори указују да је од маја до августа 1941. на различите начине усмрћено не мање од

40 000 мушкараца, жена и дјеце, а неки наводе и 60 000 страдалих.
Спомен обиљежје које је у СФРЈ подигнуто код Шаранове јаме минирано је у вријеме рата у Хрватској, а ове године обновљено је, прије свега, напорима СНВ.

 

Извор: срна