ТЕСЛИЋ: ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

ТЕСЛИЋ /СРНА/ - Документарна изложба "Моје Јадовно" отворена је синоћ у Теслићу у организацији Светосавске омладинске заједнице /СОЗ/ Теслић и Удружења грађана "Јадовно 1941." из Бањалуке.

 

 


Координатор рада теслићког СОЗ-а ђакон Младен Ковачевић рекао је да за организовање ове изложбе постоји неколико разлога, прије свега, што је изложбена поставка својеврсно свједочанство о страдању српског народа, а друго што је у Теслићу покренута иницијатива да се истраже злочини на простору ове општине почињени у периоду Независне Државе Хрватске /НДХ/. Ковачевић је навео да је сарадња са Удружењем грађана "Јадовно 1941." један од првих корака у истраживању злочина на простору теслићке општине почињених за вријеме Другог свјетског рата. 

 

Изложба Моје Јадовно у Теслићу 23.01.2013. - Izložba Moje Jadovno u Tesliću 23.01.2013.Изложба Моје Јадовно у Теслићу 23.01.2013. - Izložba Moje Jadovno u Tesliću 23.01.2013.Изложба Моје Јадовно у Теслићу 23.01.2013. - Izložba Moje Jadovno u Tesliću 23.01.2013.


Предсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић рекао је да изложба има функцију превенције геноцида и да представља допринос овог удружења у борби за биолошки опстанак српског народа на овим подручјима. Басташић је истакао да је изложбена поставка "Моје Јадовно" представљена на 15 паноа, који показују истину о страдању Срба за коју се дуго није знало.

 

Изложба Моје Јадовно у Теслићу 23.01.2013. - Izložba Moje Jadovno u Tesliću 23.01.2013.Изложба Моје Јадовно у Теслићу 23.01.2013. - Izložba Moje Jadovno u Tesliću 23.01.2013.Изложба Моје Јадовно у Теслићу 23.01.2013. - Izložba Moje Jadovno u Tesliću 23.01.2013.

 

Секретар Удружења Предраг Лозо сматра да је значај ове изложбе у томе што је то један "вапај" да се врати достојанство жртвама комплекса логора смрти Госпић, Јадовно и Паг. Он је рекао да је ово покушај да се преиспита властити национални однос према прошлости у НДХ, као и уопште однос према страдању српског народа у 20. вијеку. Према његовим ријечима, успомена на жртву није ретроградна и не захтијева реваншизам, већ помаже да се ствари из прошлости не би догодиле у будућности.

Изложба "Моје Јадовно" биће отворена наредних 10 дана у галерији спортске дворане Радолинка. 

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У АМБАСАДИ СРБИЈЕ У ЛОНДОНУ

Објелодањена Јадовничка трагедија Србима у Лестеру

ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО" У ЛОНДОНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Фото: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

И то је могуће: Београд постидио Бању Луку

Видео: Отварање изложбе МОЈЕ ЈАДОВНО у Београду

ИЗЛОЖБА О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНУ

Нови Сад: отворена изложба Моје Јадовно

Марко Ковачевић: О Изложби „Моје Јадовно“ у КЦНС - Jadovno 

БЛ - Отворена изложба "Моје Јадовно"

ОБИЉЕЖАВАЊЕ ДАНА СЈЕЋАЊА НА ЈАСЕНОВАЦ

Изложба „Моје Јадовно“ у Добоју (ВИДЕО)

12.03.2013. - ИЗЛОЖБА МОЈЕ ЈАДОВНО У БИЈЕЉИНИ

"МОЈЕ ЈАДОВНО" - СВЈЕДОЧЕЊЕ ЗЛОЧИНА

ИСТИНА О СТРАДАЊУ СРБА ОСНОВА ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ

ПОТРЕСНА СВЈЕДОЧЕЊА О СТРАДАЊУ СРБА У ЛОГОРУ ЈАДОВНО

СЛОБОМИР ТВ: МОЈЕ ЈАДОВНО 

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА "МОЈЕ ЈАДОВНО"

Изложба Моје Јадовно