У Београду служен Парастос Јадовничким мученицима и промовисана књига: Јадовничка жмижда

Nikola Žutić

У недjељу је у Београду, у цркви Светог Саве на Врачару (стари Храм), послије Свете литургије служен Парастос Јадовничким жртвама. На парастосу осим избјеглих и прогнаних Срба из Хрватске били су и становници
Врачара.
Послије парастоса, у Епархијском дому поред Храма Светог Саве, одржана је промоција књиге аутора Душана Ђаковића ЈАДОВНИЧКА ЖМИЖДА. О књизи су говорили Проф. др Смиља Аврамов, др Никола Жутић и новинар Данко Перић. Поједине текстове из књиге читао је глумац Љубомир Тадић. На крају се присутнима обратио аутор Душан Ђаковић и уз ријечи захвалности прочитао и неколико потресних пјесама посвећених Јадовничким жртвама.
О 70 - тој годишњици Јадовничког страдања, Парастосу и обиљежавању Дана сјећања на Јадовно 1941.  предвиђеном за 26. јун на Велебиту поред Шаранове јаме, говорио је предсједник Асоцијације избјегличких удружења Милојко Будимир.

Парастос и промоција биле су изузетно добро посјећене.

Посебно је била упечатљива бесједа Проф. др Смиље Аврамов, која је говорила о истраживању архивске грађе о страдању Срба у Јадовну у Риму и неким другим  страним архивима. Упознала је присутне и са чињеницом да је једна спелеолошка екипа, која се спустила у Шаранову јаму наишла и на остатке тијела талијанских војника који су ту бачени заједно са Србима. Ово је утврђено на основу униформи и бројева на основу којих је одређен и идентитет бачених талијанских војника и официра. Ова чињеница, указује на потребу да би у акцију ексхумације лешева из велебитских јама, требало укључити и Италију.

 

Проф. Милојко Будимир