У Јадовну убијено 38.000 Срба

Latinica

Српска удружења чувају од заборава злочине усташа почињене током Другог Светског рата на простору НДХ

 Усташе у Јадовну

Усташе у Јадовну

У КОМПЛЕКСУ усташких логора Госпић-Јадовно-Паг убијене су најмање 40.123 особе, од којих чак 38.000 Срба. Подсећањем на ове стравичне злочине желимо да се они не забораве и да се никад више не понове, а уједно желимо да направимо превенцију новог геноцида над Србима, каже у разговору за “Новости” председник Удружења “Јадовно 1941” из Бањалуке др Душан Басташић.

Злочини усташа из 1941. године ових дана су поново били у фокусу јавности кад је израелска ТВ екипа спречена да на Пагу сними кадрове за документарни филм о комплексу усташких логора.

Басташић истиче да за њега, као ни за америчког Јеврејина Денија Новака, који је са израелским новинарима био на Пагу у жељи да открије где су убијени његова бака и тетка, није изненађење што су мештани Метајне спречили новинаре да снимају филм на овом месту. Јер се, сматра Басташић, Хрвати не желе суочити са злочинима и још нису прошли процес “деусташизације” и суочавања са прошлошћу.

- Дени Новак је мој пријатељ, којег сам упознао 2006.године, када ме је он, Јеврејин који живи у САД, а иначе рођен у Загребу, довео пред Шаранову јаму у Јадовном, а након тога и у увалу Слано на Пагу, где су страдали његова бака и тетка и први муж његове мајке. Места где су убијена обојица мојих дедова, њихова рођена браћа и стриц, који је тада имао 18 година - прича за “Новости” Басташић. - Удружење “Јадовно 1941” сваког 24. јуна обележава дан сећања на Јадовно, настојећи да обелодани истину о страдањима у комплексу логора Госпић-Јадовно-Паг о којима људи данас мало знају.

У Метајни на Пагу, истиче Басташић, био је први логор у НДХ за жене и децу, али и први логор уопште за жене и децу у Другом светском рату.

- У логор у Метајни су биле смештене Српкиње и Јеврејке са децом, и то оне које су успеле да преживе пут од Загреба до Пага, јер је, по сведочењу неких Јеврејки, највећи број њих убијен у мору на путу бродом од Карлобага до Пага. Дакле, ради се о женама и деци које су сточним вагонима довезени на Паг из целе тадашње НДХ, која је обухватала данашњу Хрватску и целу БиХ - каже Басташић.

Др Душан Басташић

Др Душан Басташић

Највећи број логораша је убијен у акваторијуму рта Слана на Пагу и то дављењем у мору, тако што би им везали руке и ноге, затим би им за тело завезали по један камен, а онда би им распорили стомак и гурнули у воду.

- Највеће клање на Пагу је било у ноћи између 14. и 15. августа 1941. године, уочи католичког празника Велике Госпе, где су усташе за 100 додатних куна по сату клања поубијале око 800 логораша. Логор су иначе затворили Италијани, згрожени тим што се дешава, али и тиме што су ти злочини изазвали устанак народа - каже Басташић и подсећа да су задњи логораши, које усташе нису стигле да побију, њих око 2.000, што са Пага, што из Госпића, превежени у Јасеновац и то су први логораши Јасеновца 1 и 2.

ХРВАТИ ТРИПУТ РУШИЛИ СПОМЕН-ПЛОЧУ

НА Пагу данас не постоји ниједно обележје које сведочи да је ту убијено више од 8.000 Срба и Јевреја. Прва спомен-плоча постављена је 1975. године, од стране антифашиста Хрвата, једног часног човека Анте Земљара, али је почетком рата 1991. срушена. Удружење “Јадовно 1941” иницирало је поновно постављање те плоче.

- Реплику исте спомен-плоче смо поставили 2010. године. Срушена је после два дана. Потом поново 2013. године, уништена је после само 14 дана. Пре шест месеци смо хрватском амбасадору у Београду предали писмо молбе да се дозволи обнављање те плоче - напомиње Басташић.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Јадовно није јама, већ увод у Јасеновац

НИН: Без имена и спомен-обележја

АВАНГАРДА НАЈМРАЧНИЈЕГ ПЕРИОДА

Брендирање Јадовна

ВИДЕО: Јадовно, путевима убијених предака

Комплекс Јадовно - Јадовно 1941.