У НЕДЈЕЉУ ПОМЕН ЖРТВАМА У СТАРОМ БРОДУ

Спомен-комплекс Стари Брод

Спомен-комплекс Стари Брод

У Старом Броду код Вишеграда, у недјељу 24. маја, биће одржан помен поводом 73 године од злочина над 6.000 Срба које су у прољеће 1942. године убиле усташе.

Свештеник Драган Вукотић рекао је ће годишњи помен и света литургија бити служени у Спомен-капели, са почетком у 9.00 часова. 

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ. 

Током ове офанзиве, усташе су мучки убиле 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији. 

Изградња Спомен-капеле у Старом Броду, посвећене српским жртвама страдалим у прољеће 1942. године, почела је 2007. године уз благослов Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Николаја. 

Домаћин овогодишњег помена у Старом Броду је општина Рогатица. 

Вече прије, у суботу 23. маја, Српска православна црквена општина Вишеград организује предавање под насловом «Страдање Срба у Старом Броду, Јадовну и Пребиловцима».

У простору Визатијског двора у Андрићграду у 20 часова, одржаће се предавање под насловом «Страдање Срба у Старом броду, Јадовну и Пребиловцима.

О страдању у Пребиловцима говориће Миленко Јахура, о сатирању Срба у Подрињу говориће свештеник Драган Вукотић и о јадовничкој трагедији Душан Ј. Басташић.

Исто вече биће отворена изложба «Моје Јадовно», која говори о комплексу логора смрти НДХ Госпић-Јадовно-Паг из 1941.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

У Андрићграду о страдању Срба у Старом броду, Јадовну и ...

Страдање какво се не памти, догодило се у Подрињу на ...

Страдање породице Пушоња на Црквинама 1942. - Jadovno 1941.

У Старом Броду на Дрини: Помен страдалим у прољеће ...

Злочин у Старом Броду – Покољ 6000 Срба на Дрини 1942 ...

Освећење Спомен капеле у Старом Броду код Вишеграда ...