У Прњавору предавање на тему: "Моје Јадовно"

Светосавска омладинска заједница /СОЗ/ Прњавор, организује у недјељу предавање на тему "Моје Јадовно".
Усташки режим у Хрватској је у комплексу логора Јадовно – Госпић - Паг за само 132 дана, љета 1941. године на најсвирепије начине побио преко 38.000 Срба и преко 2000 Јевреја и осталих.
Овај комплекс логора, претеча Јасеновачког система логора, био је први организовани ликвидациони центар на територији Независне државе Хрватске /НДХ/.
Предавач је др Душан Басташић, предсједник Удружења грађана "Јадовно 1941." из Бањалуке.
Басташић ће током предавања говорити о узроцима страдања 1941. године, о вјековном анимозитету Католичке цркве према крајишким православним Србима, те о разлозима дугогодишњег режираног ћутања о овим злочинима.
Он ће посебно скренути пажњу на неопходност очувања сјећања на страдалничку историју српског народа у сврху очувања идентитета, превенције геноцида и биолошког опстанка Срба на овим просторима.
Након предавања у Бањалуци, одржаног крајем октобра, ово је друго у низу о овој теми у Републици Српској и Србији а биће праћено низом слајдова и видео записа.
Посебно је вриједно да је СОЗ иницијатор ове серије предавања, јер се не смије заборавити да су на Јадовну побијена 73 свештена лица СПЦ.
Предавање ће бити одржано у недјељу, 20. новембра у просторијама Светосавског културног клуба, у порти храма Светог Ђорђа са почетком у 18:00 часова, након вечерње молитве.

Удружење "Јадовно 1941."

 

plakat_jadovno_prnjavor