УЧИТИ О ЗЛОЧИНИМА У ЈАДОВНОМ

stanislav_cadjo_jadovno

ЈАДОВНО, /СРНА/ - Министар унутрашњих послова Републике Српске Станислав Чађо изјавио је Срни да је важно да у школске уџбенике уђу сви историјски подаци о злочинима у усташком логору Јадовно,јер је чињеница да се о њима мало говорило можда и довела до нових у протеклом рату.Чађо, који је присуствовао обиљежавању Дана сјећања на Јадовно 1941. године као изасланик предсједника Републике Српске, оцијенио да је веома важно да се сјећање на ове монструозне злочине никада не угаси.

 

"Управо чињеница да су злочини овдје скривани деценијама и да се мало о њима говорило, можда и довела до нових у посљедњем рату и зато је важно да у школске уџбенике уђу сви историјски подаци о овоме шта се дешавало у Јадовну, Госпићу или Пагу", рекао је Чађо.

 

Предсједник Српског националног вијећа Милорад Пуповац рекао је да се у Јадовном догодио злочин као матрица свих злочина у НДХ-а са циљем стварања те монструозне државе.

 

Према његовим ријечима, Јадовно представља мјесто страшније и од Јасеновца.

 

"Овдје треба само да ћутимо, да се у ћутању молимо и сјетимо свих жртава, јер би ријечи биле сувишне", рекао је Пуповац и додао да је данашње величање НДХ-а резултат прећуткивања управо оваквих злочина.

 

Обиљежавању Дана сјећања на Јадовно, осим Чађе, као изасланика предсједника Републике Српске Милорада Додика, приствовала је и Бранка Шљивар изасланик предсједника Владе Републике Српске Алекснадра Џомбића.

 

Код Шаранове јаме на Јадовну данас је служен парастос јадовничким жртвама и одржано сабрање поводом обиљежавања Дана сјећања на Јадовно 1941. године, када је на најсвирепи начин убијено више од 40.000 већином Срба и Јевреја.

 

Извор: срна