УМЈЕСТО МИНУТА ЋУТАЊА - ПОВИЦИ "ЗА ДОМ СПРЕМНИ"

Jadovno

БАЊАЛУКА, 8. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Израелским фудбалерима је на утакмици са Хрватском, умјесто минуте ћутања поводом 70 година од страшног усташког злочина над скоро цијелим јеврејским фудбалским тимом "Макаби" из Загреба, уприличен дио атмосфере који је подсјетио на НДХ у којој су страдали ови несрећници, рекао је предсједник Удружења "Јадовно 1941." Душан Басташић.
"Анимозитет према јеврејским фудбалерима има традицију у Хрватској. Према историјским изворима, прије тачно 70 година, усташе су на Пагу ликвидирале готово читав тим загребачког фудбалског клуба `Макаби`", подсјетио је Басташић.
Према његовим ријечима, очигледно је да "дух старчевићанства" царује у Хрватској, а дубоко укоријењено усташтво рађа нове, младе плодове.
"Министар унутрашњих послова Хрватске Томислав Карамарко нема времена да се бави оваквим `инцидентима`, пошто је заокупљен тражењем оних који су починили `злочине` над усташама", нагласио је Басташић.
Басташић је закључио да је на хрватској сцени присутан декларативни антифашизам и активна рехабилитација усташтва.
"Претпостављам да се поводом ових најновијих антисемитских испада нико од јеврејских организација у Хрватској, осим можда Маргеловог института, неће огласити. Зашто је то тако?”, пита Басташић.
Он сматра да би било занимљиво чути како се на стадиону у Максимиру осјећао амбасадор Израела у Хрватској, који је недавно у Новаљи, у друштву градоначелника Ивана Дабе открио споменик посвећен израелско-хрватском пријатељству, дар државе Израел.
"Недалеко од тог пашког градића налази се подручје логора `Слана` и `Метајна`, првог и једног од највећих стратишта Јевреја и Срба из периода НДХ", навео је Басташић.
Он је указао да се градоначелник Новаље отворено прошле године супротставио постављању реплике спомен- плоче усташким жртвама логора на Пагу.
"Након што је плоча ипак обновљена, два дана послије је срушена, а локална заједница на челу са врлим градоначелником до данас није `смогла снаге` да плочу обнови", каже Басташић.
На молбу Срне да израелски амбасадор прокоментарише непримјерено понашање дијела хрватских навијача, из Амбасаде Израела стигао је одговор да је та институција овлашћена да комуницира и даје коментаре само медијима у Хрватској?!
"Није у нашој надлежности да за медије у иностранству коментаришемо догађаје који су се догодили у Хрватској", речено је Срни у Амбасади Израела.
Навијачи хрватске фудбалске репрезентације "пјевали" су усташке пјесме на утакмици против Израела одиграној у уторак, 6. септембра, у Загребу, уз узвике "За дом спремни!".
"Након кукастог крста против Грузије на Пољуду, злодух усташтва нисмо успјели избјећи ни током утакмице са Израелом на Максимиру. Навијачи, који се називају `најбољим на свијету`, поновно су помињали Јуру и Бобана, те бодрили `Ватрене` повицима: `За дом спремни!`", пренијели су хрватски интернет портали.
Навијачи Хрватске вријеђали су тамнопутог играча Израела, а не треба сумњати да ће неко пријавити и пјесме које су се пјевале, као и оно што се скандирало - од "Јуре и Бобана", преко "За дом спремни!", до "Играјте, усташе".
Предсједник хрватског Сабора Владимир Шекс правио се да не зна о чему је ријеч. На питање о усташким повицима овако је одговорио: `Повици? Хм... Не чујем добро`".
Хрватски хелсиншки одбор издао је прије утакмице Хрватске и Израела саопштење којим се организатори утакмице и представници власти позивају да прекину утакмицу и испразне гледалиште, ако публика буде скандирала усташки поздрав "За дом спремни!".

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

Dušan Bastašić glas 9-9-2011