Велика промоција новог броја: "НДхрватска држава геноцида" у Бањој Луци!

Latinica

Промоција Двери у Бањој Луци и представљање темата часописа о геноциду у НДХ.

Нови темат Двери преставља "обавезну лектиру" на 112 страна А4 формата за сваког коме је стало да сазна како се НДХ уопште догодила и на који начин да спречимо да се геноцид над Србима више никад не понови.

На представљању броја у Бањој Луци, у Вијећници Банског двора, у понедељак 20. јуна у 18 часова говориће:

-    др Душан Басташић, председник Удружења „Јадовно 1941“, Бања Лука
-    Јанко Велимировић, директор Републичког центра за истраживање ратних злочина
-    Зоран Радојичић, члан УО Двери
-    Југослав Кипријановић, редакција часописа „Двери Српске“

Бенедикт XVI је ових дана посетио Хрватску и помолио се на гробу Алојзија Степинца – усташког кардинала.
Двери сматрају да је ово био згодан тренутак за појављивање  новог броја  часописа посвећен страдању Срба у Јасеновцу и Јадовну током Другог светског рата. Ово је време када домаћу и светску јавност треба подсетити на плодове ватиканске „civitas dei у Хрвата (Божја држава – тако су кардинали називали усташку НДХ).
Поводом папине посете Хрватској, а сагласно многобројним извињењима политичара из Србије хрватским војницима из последњих ратова, Двери сматрају да је сада време да поставимо питања на која очекујемо одговор и папе и Хрвата. Та питања смо покренули новим бројем часописа:

 

•    Да ли се Јасеновац догодио случајно, у вихору Другог светског рата или је идејно, духовно и национално планиран много пре Хитлеровог појављивања?
•    Да ли је извршен геноцид над српским народом у Хрватској и када и колико пута?
•    Каква је улога великих сила на Балкану и њихова спрега са усташама и Ватиканом?
•    Каква је улога Ватикана и папе у усташком решавању "српског питања" у Хрватској, каква је била на почетку 20. века, каква је била у Другом светском рату, а каква у последњем рату и данас?
•    Да ли је Алојзије Степинац усташки савезник или "блажени"?
•    Да ли је недавна папина посета Хрватској и проглашавање Степинца за светитеља духовног или политичког карактера?
•    У којој мери је садашња Хрватска баштиник Павелићеве НДХ?
•    Који су предуслови успостављања правог дијалога Срба и Хрвата?

Сва ова питања неко већ једном мора да постави, и ми то не чинимо да би подстакли нове поделе и посејали семе ратног раздора између Срба и Хрвата или између православних и римокатолика.
Двери овим чином желе да подстакну нови и искрен дијалог између Срба и Хрвата који једино може почети у Јадовну и Јасеновцу. Све оно што сада режим у Београду ради само је фарса и ствара плодно тле за будуће сукобе који могу имати несагледиве последице за оба народа. Интерес наших народа, целог Балкана и Европе јесте да се истина о страдању Срба у прошлом веку најзад утврди и да се државе које су то починиле са последицама геноцида суоче.
Међутим, чак и изнад интереса мира на овим просторима, правој српској елити мора бити интерес спречавања новог геноцида над Србима који ће неминовно уследити ако се на наведена питања не одговори. Због тога ће се промоција часописа одржати баш у Бањој Луци, граду који је пропатио како од НДХ , тако и од савремене Хрватске.


Служба за односе са јавношћу
Двери – Покрет за живот Србије

Извор: ДВЕРИ