ВЛАДА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ОСУДИЛА УНИШТАВАЊЕ СПОМЕН-ПЛОЧЕ НА ПАГУ

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/amblem-rs.jpgБАЊАЛУКА, 23. ЈУЛА /СРНА/ - Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске најоштрије је осудило уништавање спомен-плоче у знак сјећања на жртве концентрационог логора Јадовно на острву Паг и затражило да се починиоци овог дјела пронађу и процесуирају у складу са законом. Министарство је уништавање споменика посвећеног жртвама умореним у Јадовну оцијенило најбруталнијим покушајем скрнављења историјских чињеница и новим злочин над десетинама хиљада Срба и Јевреја мучки убијених у овом логору. 

Овај вандализам, који је за сваку осуду, најстрашнији је чин потирања истине да је на Пагу основан први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату, саопштено је из Министарства. 

"Стравични злочини које су починиле усташе и фашисти у Другом свјетском рату никада не смију бити заборављени и умањени, а сјећање на невино пострадале никад не смије изблиједити“, наводи се у саопштењу. 

И Министарство просвјете и културе Републике Српске најоштрије је осудило уништавање спомен-плоче која је постављена у знак сјећања на жртве концентрационог логора Јадовно 29. јуна на хрватском острву Паг. Министарство сматра уништавање споменика посвећеног жртвама страдалим у Јадовном скрнављењем успомене на невино пострадале у Другом свјетском рату на тим просторима, углавном Србе и Јевреје, уз оцјену да је то било страшно мјесто злочина и да то не смије бити заборављено. 

Став Министарства просвјете и културе је да се у свим уџбеницима историје у Републици Српској будуће генерације требају подсјећати на стравичне злочине који су се десили у Јадовном, а Влада Републике Српске уврстила је 24. јун – Дан сјећања на Јадовно у календар обиљежавања значајних историјских догађаја, саопштено је из ресорног министарства. 

Спомен-плоча жртвама усташких логора Слана и Метајна на острву Пагу, који су дио комплекса Јадовно, уништена је трећи пут од када је постављена, саопштено је из Српског народног вијећа /СНВ/.

Спомен-плоча уништена је у ноћи између четвртка и петка, 18. и 19. јула, након што су је 29. јуна поставили Координација јеврејских општина, Удружење "Јадовно 1941.", Савез антифашистичких бораца и Српско народно вијеће. 

Влада Републике Српске, Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова, уврстила је 24. јуни - Дан сјећања на Јадовно у Календар обиљежавања значајних историјских догађаја. 

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно–Паг у Другом свјетском рату за 132 дана побијено је око 40.000 људи.

 

 

ENGLISH VERSION : 

CROATS DESTROY MEMORIAL PLAQUE TO USTASHE CONCENTRATION CAMP VICTIMS FOR 3RD TIME

 

Извор: срна

 

Злочин у Јадовну не смије бити заборављен

СРПСКА УЗ ЈАДОВНО

БРИСАЊЕ ТРАГОВА ХРВАТСКЕ МРАЧНЕ ПРОШЛОСТИ 

НЕАДЕКВАТАН ОДНОС ПРЕМА ГЕНОЦИДУ И ХОЛОКAУСТУ У НДХ

29.06.2013. Јадовно - Дан сјећања