ВУЛИН: СТЕПИНАЦ ЈЕ БИО УСТАШКИ ВИКАР

Александар Вулин

Александар Вулин

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Александар Вулин поручио је данас код Шаранове јаме у Јадовну у Хрватској да живима треба мир, али да не може "исти венац бити у Блајбургу и у Јасеновцу".

Вулин је нагласио да не треба мирити мртве јер се не могу помирити џелат и жртве и да иста рука не може да положи вијенац на гроб јасеновачког дјетета и оног ко је Јасеновцем и Јадовном командовао.

Он је нагласио да тражи мир, као што Србија тражи и нуди мир и жели да буде "најбољи комшија, најбољи пријатељ и најпоузданији партнер", преносе београдски медији.

Вулин је захвалио представницима хрватске државе што су присутни у Јадовну јер вјерује да "заједно са њим деле стид и бригу што не зна шта да каже".

"Шта да кажем ромској браћи што на стадионима гледам кукасте крстове, шта да кажем јеврејској браћи што гледам како заставе Израела горе, шта да кажем побијеној деци у Шарановој јами, ако препознају, чују кроз завесу од 74 године исту песму, са тргова најлепших градова `Јасеновац и Градишка Стара`, шта да им кажем ако препознају иста имена и исте песме које су их у јаму бацале", рекао је Вулин.

Он се запитао који је то пут и живот који је викара усташке војске Алојзија Степинца препоручио за свеца јер, ако јесте, шта је онда са душама покланих у Јадовну, са душама побијених у Јасеновцу.

"Шта да кажем сени Диане Будисављевић, мајци 15.000 српске и јеврејске деце, шта њој да кажем, што њу не посветите? Нема Србина који јој не би икону пољубио и свећу запалио. Шта да кажем ако је живот викара усташке војске препорука за небо, где је онда пут оних које је та војска у јаме побацала", запитао је српски министар рада.

У комплексу логора смрти Јадовно, према до сада прикупљеним подацима, који нису коначни, на најбруталнији начин убијено је 40.120 људи, углавном Срба.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СРПСКИ НАРОД НЕ СМИЈЕ ЗАБОРАВИТИ ЈАДОВНО

СЛУЖЕН ПОМЕН ЗА 8.000 ЖРТАВА И ПОДИГНУТ СПОМЕН-КРСТ

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЈАДОВНИЧКИМ ЖРТВАМА

СРНА: Сви на Јадовно 20. јуна

КОМПЛЕКС ЈАДОВНО - ЈАДОВНО 1941.