Представљен нови број Двери: НДХрватска - држава геноцида

Latinica

У циљу превенције будућег геноцида над Србима, Двери објављују број о Јадовну и Јасеновцу

Двери су данас у Прес центру у Београду одржале конференцију за новинаре на којој су представиле нови број часописа посвећен страдањима Срба у Другом светском рату, у Јадовну и Јасеновцу, усташким логорима тзв. Независне државе Хрватске.

Са побудама за издавање једног оваквог темата, присутне је упознао Бранимир Нешић, главни и одговорни уредник часописа Двери српске.

Никада изнета потпуна истина о геноциду над Србима у поменутим логорима, незаинтересованост садашње власти да о томе говори и на овај злочин подсећа, навела је Двери да у циљу превенције неког будућег Јасеновца, изда један овакав темат број, истакао је Нешић.

Председник Информационо-документационог центра „Веритас“, Саво Штрбац, подсетио је на последња страдања Срба у Хрватској, истичући да је утврђивање истине о Јасеновцу, потврда геноцида који се тамо догодио, корак ближе доказивању етничког чишћења Срба из Хрватске у последњем рату.

Оно што Србима, који су страдали као ретко који народ у Европи, недостаје, јесте Музеј жртава геноцида над српским народом у 20. веку, истакао је Владан Вукосављевић, један од иницијатора петиције о оснивању овог музеја.

Петицијом се од власти тражи да:

 – одобри изградњу „Музеја геноцида над српским народом у XX веку“;
 – одобри и доделе локацију за његову изградњу на територији града Београда у некој од централних општина; 
– заједно са народом српским, активно учествује у прикупљању добротворних прилога за његову изградњу;
– установи као државни празник „Дан сећања на жртве геноцида над српским народом“; 
– у сарадњи са Републиком Српском издвоји средства и ресурсе за изградњу испоставе Музеја у Бања Луци.

И на крају, Предраг Драгић Кијук, један од учесника Пете међународне конференције о Јасеновцу у Бањалуци, и један од аутора у представљеном броју, истакао је чињеницу да је Јасеновац за Србе исто што и Холокауст за Јевреје, и да је прећуткивање Јасеновца равно злочину који се тамо догодио.

Редакција часописа Двери српске је успела да овај број објави баш у време посете папе Хрватској, и поводом тога у саопштењу истиче:

Бенедикт XVI ће ових дана посетити Хрватску и помолити се на гробу Алојзија Степинца – усташког кардинала.
Двери сматрају да је ово тренутак када папи – поглавару државе Ватикан, треба симболично да уруче нови број свог часописа посвећен страдању Срба у Јадовну  иЈасеновцу и током Другог светског рата. Ово је време када домаћу и светску јавност треба подсетити на плодове ватиканске „civitas dei у Хрвата“ (Божја држава – тако су кардинали називали усташку НДХ).

Поводом папине посете Хрватској, а сагласно многобројним извињењима политичара из Србије хрватским војницима из последњих ратова, Двери сматрају да је сада време да поставимо питања на која очекујемо одговор папе и Хрвата:

-    Да ли је данашња Хрватска баштиник НДХ и да ли би била могућа етнички чиста Хрватска да није било усташког геноцида над Србима под Павелићем и етничког чишћења под Туђманом?
-    Да ли би било Јасеновца и Јадовна да није било деловања крижарског покрета Ивана Мерца?
-    Колико је ватиканског клера у Хрватској учествовало у убијању Срба (стараца, жена и деце) и да ли би то било могуће без допуштења папе Пија 12?
-    Која је улога великих сила (данас држава Европске уније) у подршци Ватикану и Павелићу током Другог светског рата?
-    Може ли кардинал Степинац, викар усташке војске бити „блажени“ после свега што су војска и клер у НДХ учинили Србима, Јеврејима и Ромима?

Сва ова питања неко већ једном мора да постави, и Двери то не чине да би подстакле нове поделе и посејале семе ратног раздора између Срба и Хрвата или између православних и римокатолика. Двери овим чином желе да подстакну нови и искрен дијалог између Срба и Хрвата који једино може почети у Јасеновцу. Све оно што сада режим у Београду ради само је фарса и ствара плодно тле за будуће сукобе који могу имати несагледиве последице за оба народа. Интерес наших народа, целог Балкана и Европе јесте да се истина о страдању Срба у прошлом веку најзад утврди и да се државе које су то починиле са последицама геноцида суоче.

Међутим, чак и изнад интереса мира на овим просторима правој српској елити мора бити интерес спречавања новог геноцида над Србима који ће неминовно уследити ако се на наведена питања не одговори.

 

Извор: СРПСКА МРЕЖА