АИ: Испитати одговорност официра ХР

amnesty international.jpg

Загреб -- Амнести интернешнел сматра да треба испитати командну одговорност високих официра Хрватске војске за ратни злочин у Медачком џепу против српских цивила 1993.

Ова организација наводи да је "хапшење петорице осумњичених за ратни злочин почињен у септембру 1993. против српских цивила и ратних заробљеника у Медачком џепу, односно селима код Госпића корак у правом смеру кад је у питању истрага свих ратних злочина, али нужно је истражити и командну одговорност високорангираних официра у тој операцији".

По речима Никол Дакворт, директорке програма АИ за Европу и средњу Азију, иако су та хапшења важан корак према остваривању правде за жртве рата од 1991. до 1995. ниједан од ухапшених 1. марта 2012. није био висок војни официр.

"У јавности је довољно података да се сада отвори истрага", нагласила је у саопштењу Даквортова.

За време војне операције у Медачком џепу хрватске војне и полицијске снаге напале су већи број српских села, при чему је по проценама УН побијено више од стотину Срба, а много је особа мучено и силовано, пише АИ.

Према хрватским подацима, на подручју Медачког џепа од 9. до 17. септембра 1993, када су се хрватске снаге повукле и подручје предале снагама УН, убијена су 23 српска цивила и пет заробљених војника, а уништено је 300 грађевина.

Навладине организације у Хрватској годинама истичу да у оптужницу нису уврштена имена још десетак цивила које су махом поубијали припадници специјалне полиције.

Операцијом су командовали тадашњи начелник главног штаба Хрватске Јанко Бобетко, који је умро крајем априла 2003. и кога је Хашки суд оптужио за злочин, али му тадашњи премијер Ивица Рачан није уручио оптужницу.

АИ истиче да је уз Бобетка командовао и адмирал Давор Домазет-Лошо.

"Хрватске власти досад нису истражиле тврдње о командној одговорности заповедника те војне операције, Јанка Бобетка који је тада био начелник главног штаба и генерала (треба адмирала) Давора Домазета Лоше", пише АИ.

Године 2008. загребачки жупанијски суд водио је процесе против генерала Рахима Адемија и генерала Мирка Норца у вези са злочинима који су по међународном праву почињени у операцији у Медачком џепу, при чему су двојица генерала оптужена за командну одговорност у тој операцији, каже се у извештају.

Током поступка установљено је да је у тој операцији постојала паралелна линија командовања, а у пресуди је суд закључио да је главнокомандујући у операцији био Бобетко који је именовао Домазета-Лошу својим емисаром на терену.

Као последица тога, командна одговорност Рахима Адемија, званичног заповедника те операције на терену, била је знатно смањена улогом Давора Домазета-Лоше.

Суд је установио да је Лошо командовао операцијом, па је на основу тога судско веће ослободило Адемија и командну одговорност за операцију приписало Давору Домазету-Лоши на терену и генералу Јанку Бобетку као главнокомандујућем хрватске војске.

"И поред тога, државни тужилац још није отворио истрагу о командној одговорности Давора Домазета-Лоше за те злочине", наводи се у извештају АИ.

Даквортова истиче да нико не би смео да буде изнад закона.

"Хрватске власти по међународном праву имају обавезу да истраже, а ако се нађе довољно доказа, и да процесуирају случајеве ратних злочина које су наводно починили високи војни и политички званичници у Хрватској", наводи се у извештају АИ.

Давор Домазет-Лошо не би смео да буде изузетак, наглашава Даквортова и подсећа да су власти у Загребу последњих годину дана предузеле неке мере у циљу делотворније борбе против некажњивости за ратне злочине.

"Сад је време да предузму следећи корак и у потпуности их примене, професионално и правовремено", истиче она.

Због сумње да су починили ратне злочине у Медачком џепу у четвртак су ухапшена петорица бивших припадника Девете гардијске бригаде "Вукови" којом је командовао Норац, а након саслушања у петак на загребачком тужилаштву на слободу су пуштена тројица.

По месец дана истражног протвора добили су Јосип Крмпотић, тадашњи командир извиђачке чете, и једног од командира у тој чети Велибор Шолаја.

 

Извор: B92