БРОЈНИ ЗЛОЧИНИ УХАПШЕНЕ ПЕТОРКЕ

Savo Strbac.jpg

БЕОГРАД, 2. МАРТА (СРНА) - Директор Документационо-информационог центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да је група од пет бивших хрватских војника, која је ухапшена у Хрватског због злочина над Србима у Медачком џепу 1993. године, очигледно похапшена на основу изјава њиховог некадашњег саборца - холандског плаћеника Јохана Тилдера.

Штрбац је навео да је и лично познавао једног од ухапшених Крешимира Томљеновића, који је био медицински техничар, али је радио као доктор по затворима за Србе у Госпићу, и за којег се везују разна мучна злодјела.

Штрбац је подсјетио да је Тилдер, којег су Срби заробили 1994. године у тадашњој Републици Српској Крајини /РСК/, до детаља у видео-запису и у писаној форми оставио свједочење о злочинима припадника хрватске извиђачке чете, којој је и сам припадао и којом је командовао један од ухапшених Јосип Крмпотић.

Тилдер, који је према званичној верзији убијен приликом покушаја бјекства, испричао је детаље злочина у којима су учествовали ухапшени Иван Јурковић, Крешимир Томљеновић и Мирослав Пети, а на основу његовог исказа је формиран и кривични спис у тадашњој РСК.

Према том документу, формираном на основу Тилдеровог исказа, код гробља у Читлуку 11. септембра 1993. године они су убили и ранили више од 30 ненаоружаних српских цивила, а некима су вадили очи и ножем сјекли уши.

Крешимир Томљеновић и други су тада убили 12 рањених српских цивила, пуцајући им у главу, а Томљеновић и Пети су клали људе и сјекли уши ножем као трофеј, извјесни Поплашен и Садику вадили су очи као трофеје, док је Иван Јурковић учествовао на истом мјесту у убиству четири српска старца, од којих је у једног сасуо рафал.

Штрбац је рекао да Крешимира Томљеновића памти по томе што је још 1991. године био у хрватској комисији за размјену и што је једном приликом упао међу српске војнике у селу Житнић, гдје је у свом возилу довезао на размјену капетана ЈНА Душка Бајића, кога је хрватска страна дуго крила и који је био мучен и премлаћиван.

На питање Штрпца, како је смио тако упасти међу толико српских војника, Крешимир је разгрнуо шињел и показао да је опасан екпслозивом и да је био спреман да све дигне у ваздух.

Штрбац је описао још један случај везан за "Медачки џеп" када је 17. септембра 1993. године хрватска страна рекла да је довезла 52 тијела српских жртава за предају српској страни, али је недостајало једно тијело.

"Тијела су довезена у хладњачи и била су изнесена и поредана на асфалт. Још и сада памтим тај ужасан смрад распаднутих тијела, која су била прекривена црвима, тако да је читав асфалт пулсирао. Ништа страшније нисам видио", каже Штрбац.

Он је навео да је у пратњи те хладњаче био и Крешимир Томљеновић, са још седам до осам лица која је представио као докторе.

"Питам га шта ће вам толико доктора са мртвима, што нису са рањеним, а он каже да је био дежурни у болници у Госпићу и да тамо није био довезен ниједан рањеник, а ја му кажем - е, кад си ти био у болници, сад ми је јасно зашто нема живих", испричао је Штрбац.

Он је навео да су сва тијела била гола и непрепознатљива за идентификацију, а да је тијело 52. српске жртве довезено накнадно, 21. септембра, али се испоставило да је намјерно усмрћен убодима.

Штрбац је додао да се за Крешимира Томљеновића сумња да је из тог конвоја одвојио 11 тијела која су касније хашки истражиоци пронашли у једној септичкој јами у Госпићу, како би прикрио колико су те жртве биле измасакриране.

У Хртватској су јуче ухапшена петорица бивших хрватских војника Јосип Крмпотић, Иван Јурковић, Мирослав Пети, Велибор Шолаја и Крешимир Томљеновић због злочина над Србима у Медачком џепу.

 

 

Извор: срна