БУДИМИР: РАТНИ ЗЛОЧИН НАД СРБИМА У ХРВАТСКОЈ ВЕОМА ИСПЛАТИВ

Milojko Budimir

БЕОГРАД, 23. НОВЕМБРА /СРНА/ - Одлука да хрватски генерал Мирко Норац буде прије времена пуштен на слободу потврђује да се у Хрватској исплати починити злочин, изјавио је Срни предсjедник Асоцијације избjегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.
Он је рекао да је и ово знак да је у Хрватској веома исплативо починити ратни злочин, јер починилац постаје херој, а не злочинац, поготово ако је тај злочин почињен на Србима.
"И сама пресуда којом је Норац осуђен на казну затвора од 15 година за почињене злочине у Госпићу и Медачком џепу показује пристрасност и болећивост хрватског правосуђа када су у питању Хрвати који су починили злочине над Србима", рекао је Будимир.
Он наводи да зато и не чуди одлука да Норац буде пријевремено пуштен из затвора, јер то и није био класичан затвор. "У прилог овоме иде и чињеница да се за то вријеме оженио и добио двоје дјеце. Осим тога, подигнута му је велелепна кућа у Биограду од 300 метара квадратних. То не би постигао ни да је био на слободи у том периоду", закључио је Будимир.
Он каже да ова одлука показује да је у Хрватској судство етнички мотивисано и да постоје двоструки стандарди у суђењима за ратне злочине. Према његовим ријечима, иако је прошло 16 година од завршетка грађанског рата у Хрватској, остале су многе гробнице неоткривене тако да није извршена ексхумација нити идентификација жртава.
"Иако годинама указујемо на овај проблем, нисмо наишли на разумијевање ЕУ која је са Хрватском затворила поглавље 23 - Правосуђе и темељна људска права, и широм јој отворила врата за чланство у ЕУ", подсјећа Будимир.
Он констатује да би одлука о пријевременом ослобађању Норца требало додатно да мотивише присталице ХДЗ-а да још једном дају подршку овој странци, чији је некадашњи предсједник Фрањо Туђман учинио све да дође до рата, с циљем да се ријеши Срба и сведе их на проценат од три одсто.
"У овоме је свакако значајну улогу имао и Мирко Норац, па зато треба очекивати и `пригодну` свечаност приликом његовог изласка из затвора", додао је Будимир.
Хрватски генерал Мирко Норац излази на слободу у петак, 25. новембра, након што је у затвору у Хрватској издржао двије трећине 15-годишње казне на коју је осуђен због ратних злочина над српским цивилима и Госпићу и Медачком џепу.    

 

Извор: срна