ДАНАС 19 ГОДИНА ОД ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У МЕДАЧКОМ ЏЕПУ

Медачки Џеп

МЕДАЧКИ ЏЕП, 9. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Хрватска војска је изненада 9. септембра 1993. године извршила агресију на српска подвелебитска села у тзв. Медачком џепу, јужно и југоисточно од Госпића, која су се осамнаест мјесеци налазила под заштитом УН."Послије снажне артиљеријске припреме услиједио је тенковско-пјешадијски напад на Дивосело, Читлук и Почитељ. Српски народ, војска и полиција вјеровали су у дјелотворност УНПРОФОР-а, па је и због те опуштености агресор брзо овладао тим подручјем", каже за Срну предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир поводом 19 година од злочина у Медаџком џепу. 

Он подсјећа да је Хрватска војска у наступању пљачкала, палила, рушила куће, убијала и масакрирала цивиле, војнике и милиционере. 

Након што је потписан Споразум о контроли "Медачког џепа", по којем су се и хрватска и српска страна, уз посредовање међународне заједнице, сагласиле да се хрватске снаге повуку са окупиране територије до 15. септембра на линију раздвајања до прије напада, а да контролу над тим подручјем преузму снаге УНПРОФОР-а, хрватска страна није испоштовала договор, па су њене снаге у повлачењу, које је потрајало до 17. септембра, опљачкале, попалиле, порушиле и убиле све оно што нису успјеле да ураде у наступању. 

"Трагедија становништва `Медачког џепа` одвијала се пред очима УНПРОФОР-а, који тај пут није био само пасивни посматрач, већ је и активно учествовао у покушају да преузме контролу над тим подручјем и спријечи убијање преосталих људи и уништавање њихове имовине", наводи Будимир. 

У овој агресији страдало је 88 Срба, од чега 46 војника, шесторица милиционера и 36 цивила, од којих 26 старијих од 60 година. Међу њима је и 17 жена. Хрватска страна је по завршеној акцији предала српској страни 52 тијела. 

„У тој акцији рањеника уопште није било. Управо та чињеница и резултати прегледа тијела на српској страни /разбијене лобање, многобројне прострелне ране из непосредне близине/ упућују на закључак да се радило о систематском убијању заробљених и рањених“, истиче Будимир. 

Припадници УНПРОФОР-а су, након што су у директној борби ушли у ово подручје, извукли још 18 лешева, од којих је већина била измасакрирана /одсјечени поједини дијелови тијела/ или су били запаљени, односно живи бацани у ватру. 

Два леша су извукли припадници Српске војске Крајине /СВК/, а један је пронађен у априлу 1994. године. 

У мају 2000. истражиоци проналазе и нове доказе о злочину у Медачком џепу – 11 лешева скривених у септичкој јами у некад српском дијелу Госпића, од којих је шест идентификовано ДНК методом. 

"Од 84 пронађена посмртна остатка, осам је остало неидентификовано, док се још увијек трага за четворицом. Сва три села су опљачкана, а затим сравњена са земљом по систему `спржене земље`“, каже Будимир. 

Србима страдалим у агресији хрватске војске на Медачки џеп код Госпића данас ће бити служен парастос у цркви Светог Марка у Београду. 

Парастос организује Удружење породица несталих и погинулих лица "Суза". 

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Везане вијести: 

МЕДАЧКИ ЏЕП