Хапшења због Медачког џепа

ratni_zlocini_b92.jpg

Загреб -- Хрватска полиција ухапсила петорицу бивших припадника Хрватске војске због сумње да су починили ратни злочин над српским цивилима у акцији у Медачком џепу.

Двојица су ухапшена у Госпићу, а по један у Загребу, Бјеловару и Селцу, месту на Приморју код Цриквенице, потврдио је МУП, а преносе хрватски медији. Још се не зна идентитет ухапшених, али се наводи да се ради о непосредним починиоцима који се терете за ратни злочин против цивила и ратних заробљеника.

"Првоосумњичени се терети по командној одговорности, а остала четворица по индивидуалној одговорности за ратне злочине против цивила и ратних заробљеника", рекла је агенцији Бета Марина Мандић из службе за информисање хрватског МУП-а.

Сви ухапшени су у полицији у Загребу, а после криминалистичког истраживања биће приведени у загребачко тужилаштво, које води случај. Очекује се да ће то бити сутра.

Мандићева је истакла да је хапшење резултат заједничке истраге полиције и тужилаштва у Загребу.

Суђење за ратне злочине у Медачком џепу Хашки суд препустио је хрватском правосуђу.

За брутална убиства шест заробљених и 33 цивила, уз више стотина спаљених и уништених зграда, генерал Мирко Норац, који се теретио по командној одговорности, био је правоснажно осуђен на шест година затвора, док је генерал Рахим Адеми ослобођен оптужби.

Хаг је за тај злочин написао оптужницу и расписао потерницу и за тадашњим шефом главног штаба Хрватске војске Јанком Бобетком, али је влада Ивице Рачана ту оптужницу задржавала док Бобетко није умро.

Суд је установио и да сада пензионисани адмирал Давор Домазет Лошо, кога је главни штаб задужио за операцију "Џеп 93" није имао саветодавна него командна овлашћења, а примао је наређења од Бобетка.

Суд је установио и да је Специјалном полицијом у тој акцији командовао Жељко Сачић, који је наређења примао искључиво од Младена Маркача, који је због злочина у Олуји и након ње у Хагу неправоснажно осуђен на 18 година затвора.

Норцу је казна за Медачки џеп била обједињена с казном за ликвидације српских цивила по Госпићу ујесен 1991.године, па је добио јединствену казну од 15 година затвора.

Након објављивања вести о пуштању Норца након две трећине издржане казне на слободу у новембру прошле године протестовале су организације Документа - Центар за суочавање с прошлошћу, Центар за мир, ненасиље и људска права из Осијека и Грађански одбор за људска права. Оне су нагласиле да би државно тужилаштво требало да спроведе истрагу о директним починиоцима тешких ратних злочина за које је Норац осуђен по командној одговорности и истражити Домазетову одговорност, индивидуализовати одговорност за злочине почињене у подручју деловања специјалне полиције и утврдити ниво командне одговорности у вези с тим злочинима.

 

Извор: B92