22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У МЕДАЧКОМ ЏЕПУ

Принцип ''спржене земље'' - Медачки џеп послије напада хрватске војске

Принцип ''спржене земље'' - Медачки џеп послије напада хрватске војске

Данас се навршавају се 22 године од страдања Срба у акцији хрватске војске "Медачки џеп" у којој је, по принципу "спржене земље", убијено 88 Срба и спаљена три села.

 

Тим поводом парастос за погинуле Србе биће служен у 11.00 часова у Цркви Светог Марка у Београду, у организацији Удружења породица несталих и погинулих лица "Суза". 

 

У Медачком џепу хрватска војска извршила је агресију на српска подвелебитска села Почитељ, Дивосело и Читлук код Госпића. 

 

Убијено је 88 лица српске националности, од којих 36 цивила. Међу убијенима је и 17 жена, те 26 лица старијих од 60 година, док се за 14 још трага. 

 

У акцији није било рањеника, што упућује на закључак да се радило о систематском убијању заробљених и рањених, а да су упркос томе најодговорнији избјегли одговорност. 

 

Та област се за вријеме агресије налазила под заштитом УН. Трагедија у Медачком џепу одвијала пред очима Унпрофора, који није био само пасивни посматрач. 

 

Командант Унпрофора Жан Кот, који је послије акције и интервенције снага УН обишао села, написао је да у њима није нашао знакове живота и да је ријеч о систематском уништавању. 

 

"Нисам нашао знакова живота, ни људи, ни животиња. У неколико села кроз која смо данас прошли разарање је потпуно, систематско и намјерно", написао је генерал Кот послије агресије хрватске војске на Медачки џеп. 

 

Према подацима Документационо-информационог центра "Веритас", у априлу 1991. године у Дивоселу живјело је 344, у Почитељу 307, а у Читлуку 129 житеља, скоро сви српске националности. 

 

Од септембра 2014. године у Читлуку и Почитељу живе по три становника, док је Дивосело пусто. 

 

Пуштање осуђеног генерала Мирка Норца на условни отпуст, ослобађање Велибора Шолаје, одбрана са слободе Јосипа Крмпотића и Јосипа Мршића, непроцесуирање адмирала Давора Домазета и многих других учесника у овој акцији, показују да Хрватска још није спремна да се суочи са тамнијом страном недавне прошлости.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

ХРВАТИ ЈОШ НИСУ СПРЕМНИ ДА СЕ СУОЧЕ СА ПРОШЛОШЋУ

Парастос Србима убијеним у акцији ''Медачки џеп'' (Најава)

Суд није видео масакр у Лици

РАТНИ ЗЛОЧИНАЦ ПУШТЕН ИЗ ЗАТВОРА

СЛОБОДА ЗА НОРЦА - ПОРУКА СРБИМА ДА ИМ НЕМА МЈЕСТА У ХРВАТСКОЈ

Медачки џеп - Јадовно 1941.