ИЗЛАЗАК НОРЦА ТРЕБА ДА ЗАБРИНЕ И ХРВАТЕ

Savo Strbac

БЕОГРАД, 22. НОВЕМБРА /СРНА/ - Директор Документационо-информативног центра "Веритас" Саво Штрбац рекао је Срни да излазак хрватског генерала Мирка Норца на слободу забрињава Србе из Хрватске, а требало би да забрине и Хрвате, као и цијелу међународну заједницу, посебно овај регион.
То значи, рекао је Штрбац, да се Хрвати, генерално гледано, нису ни почели суочавати са прошлошћу и ти њихови судови од Норца праве још већег националног јунака.
"То је порука Србима да се они који су их ликвидирали на најмонструозније начине и даље славе као национални хероји у Хрватској. Јасно је свима, а Србима посебно, да повратка у значајнијем броју у Хрватску нема", нагласио је Штрбац.
Према његовим ријечима, Хрватска је једина држава на овим просторима која слави и оне своје осуђене ратне злочине и оне неправоснажне у Хагу као Анту Готовину, јер ових му дана Задар, његов матични град, додјељује годишњу награду, а у основној школи у сред Загреба висе његове слике.
"Тога на другим странама нема, људи који су по БиХ и по Србији већ издржали те казне за ратне злочине, за њих се не чује", навео је Штрбац.
Он је питао ко чује за Биљану Плавшић, Веселина Шљиванчанина и друге који су издржали казне.
"Људи су се повукли, а у случају Хрватске је то системски, то држава ради, они то толеришу. Премијер Хрватске Јадранка Косор стално поздравља ратне злочинце као националне хероје", подсјетио је Штрбац.
Он је питао да ли је Хрватска зрела држава и да ли је заиста могуће да Европа с њом 9. децембра потпише приступни споразум.
"Није ни важна висина казне, важно је да је хрватски суд осудио неког припадника сопственог народа, сопствене војске на високом положају као што је Норац, а то је требало освијестити народ. Међутим, од тога нема ништа, он је сад бољи, јачи, виши него кад је отишао у затвор и то је оно што забрињава", поручио је Штрбац.
Хрватски генерал Мирко Норац излази на слободу у петак, 25. новембра, након што је у затвору у Хрватској издржао двије трећине 15-годишње казне на коју је осуђен због ратних злочина над српским цивилима и Госпићу и Медачком џепу.                            

 

 

Извор: срна