Медачки џеп - затрт и пуст

Парастос поводом 22 године од истребљивачке акције Хрватске војске у лици. За само један дан убијено 88 Срба

Парастос страдалим Србима у Медачком џепу служен је у цркви Св. Марка у Београду

Горко сећање на гнусан злочин

У БЕОГРАДСКОЈ Цркви Светог Марка у среду је поводом 22. годишњице агресије хрватске војске на Медачки џеп одржан парастос жртвама те акције, у којој је убијено 88 Срба.

Српска села у близини Госпића - Дивосело, Читлук, Почитељ и Орнице - потпуно су опустошена 9. септембра 1993. године.

Некадашњи становник Дивосела Миле Раичевић рекао је новинарима да је тог и у наредних неколико дана убијено 88 Срба, међу којима је било војника, полицајаца и цивила.

- Цивили, њих 36, махом су били старији људи - старице и старци од 60 до 90 година. Трагедија је била у томе још већа што су ти бојовници многе од тих људи у Дивоселу и познавали, са њима некада седели у школским клупама, ишли на славе, пијаце, а 9. септембра 1993. су починили погром - казао је Раичевић.

Како је навео, хрватска војска је изненадила народ у тим селима нападнувши их, иако су била под заштитом УНПРОФОР-а, који се повукао и пропустио хрватску војску.

- Ова села су пред Други светски рат 1939. године имала 4.500 становника, данас нема готово никога. Данас када човек дође у ова села у којима скоро нико не живи, има осећај да је дошао у простор у коме је време већ одавно стало. Тамо преко лета ретко дође по нека породица да обиђе гробља, запали свеће и осети мирис породичног огњишта - навео је Раичевић.

Припадници хрватске "војске"

* Хрватски војници 1993.

И документационо инфомативни центар "Веритас" подсетио је на трагедију у Медачком џепу. Та организавција наводи да се трагедија Медачког џепа одвијала пред очима УНПРОФОР-а, који је узео и активно учешће у покушају да преузме контролу над подручјем и спречи убијање преосталих људи и уништавање њихове имовине, што му је успело тек после тродневних борби с хрватском војском и полицијом.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

ПЈЕВАЧ: НЕМА СТВАРНЕ ПОЛИТИЧКЕ ВОЉЕ ДА СЕ ПРОЦЕСУИРАЈУ ЗЛОЧИНЦИ

22 ГОДИНЕ ОД ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У МЕДАЧКОМ ЏЕПУ

ХРВАТИ ЈОШ НИСУ СПРЕМНИ ДА СЕ СУОЧЕ СА ПРОШЛОШЋУ

Парастос Србима убијеним у акцији ''Медачки џеп'' (Најава)

Суд није видео масакр у Лици

Медачки џеп - Јадовно 1941.