МУП ПОТВРДИО ХАПШЕЊА

zagreb

ЗАГРЕБ, (СРНА) - Хрватско Министарство унутрашњих послова /МУП/ потврдило је да су јутрос ухапшена петорица бивших припадника хрватске војске који су осумњичени за ратне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима у Медачком џепу код Госпића 1993. године.

Осим Јосипа Крмпотића, команданта извиђачког вода Девете гардијске бригаде, идентитет остале четворице ухапшених још није познат.

Према сазнањима хрватских медија, два лица су ухапшена у Госпићу, а остали у Загребу, Бјеловару и Селцу.

Незванично се сазнаје да су ухапшени непосредни починиоци злочина које је открила полиција, те да им се ставља на терет ратни злочин против цивила и ратних заробљеника.

Случај води загребачко Жупанијско државно тужилаштво у којем засад не желе откривати детаље.

Акцију хапшења извршиле су интервентне јединице МУП-а Хрватске. Свих пет ухапшених приведено је у сједиште Криминалистичке полиције.

Након криминалистичке обраде ухапшени ће бити приведени у притвор. Сутра се очекује да ухапшени буду испитани у загребачком Жупанијском државном тужилаштву. Поступак се води према новом Закону о кривичном поступку, па истрагу води Државно тужилаштво , а не суд.

У акцији хрватске војске на Медачки џеп код Госпића у септембру 1993. године убијено је 88 српских цивила.

По завршеној акцији, а према подацима Документационог центра "Веритас", хрватска војска предала је српској страни 52 леша, а припадници Унпрофора су из директне борбе извукли још 18 лешева, од којих је већина била измасакрирана и запаљена, а 2000. године пронађено је још 11 лешева скривених у септичкој јами.
       
За ратне злочине у Медачком џепу затворску казну одслужио је Мирко Норац, који је осуђен на шест година.Врховни суд је ослободио генерала Рахима Адемија сваке одговорности за злочине у Медачком џепу.

Суд је установио да адмирал Давор Домазет Лошо, као делегат Главног штаба Хрватске војске задужен за ту операцију, није имао савјјетодавна, већ командна овлаштења, а примао је наређења од команданта Главног штаба Јанка Бобетка. Суд је такође утврдио и да је Специјалном полицијом у акцији "Џеп 93" командовао Жељко Сачић, који је наређења примао искључиво од Младена Маркача.

На основу тих чињеница Суд је позвао Државно тужилаштво да покрене истраге и подигне нове оптужнице за злочине у Медачком џепу и да уз жртве већ наведене у пресуди уврсти и имена убијених изнесена у доказном процесу која до тог момента нису директно споменута ни у оптужници ни у пресуди Норцу и Адемију.

Након објаве вијести о превременом пуштању Мирка Норца на слободу протестовале су организације за заштиту људских права, које су тада поручиле да би Државно тужилаштво Хрватске требало да проведе истрагу о директним починиоцима тешких ратних злочина за које је Норац осуђен по командној одговорности и истражи одговорност делегата Главног штаба ХВ-а Давора Домазета Лоше.

Младен Маркач, који је неправоснажно осуђен у Хагу, током акције Медачки џеп био је комадант Специјалне полиције снага МУП-а Хрватске.

Суђење за ратне злочине у Медачком џепу било је први случај који је Хашки суд препустио хрватском правосуђу.

 

 

Извор: срна