Ни мртви немају мира

golubic-spomenik

Хрватски ратни ветерани желе да уклоне Спомен-обиљежје страдалим Србима у Голубићу, код Книна, јер их стално подсјећа на почињене злочине, изјавио је предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир.
"Мржња коју показују бивши хрватски `бојовници` око споменика у Голубићу надјачала је и буру по којој је Голубић познат, која продире до костију", рекао је Будимир за Срну.
Припадници координације хрватских ратних ветерана из Книна јуче су протестовали код споменика и православног храма у Голубићу, поручујући да очекују од надлежних служби да уклоне споменик, с обзиром на то да је, како су рекли, грађевинска инспекција донијела одлуку да је он бесправно саграђен.
Ни приједлог да плоча са именима погинулих Срба буде скинута и изложена у тзв. братској кући, односно у затвореном простору, није наишао на разумијевање.
"Сада им смета и приједлог да на споменику, умјесто плоче са именима стоји само натпис да се споменик подиже мјештанима који су изгинули у ратовима. По свој прилици није у питању више садржај текста, него их иритира сваки знак који се односи на присуство Срба", наглашава Будимир.
Иако је утврђено у општинском катастру у Книну да је спомен-обиљежје подигнуто на црквеном земљишту, хрватски ратни ветерани и даље истичу да је то земљиште у власниству Републике Хрватске и да је споменик подигнут "без документације".
"Умјесто да буду процесуирани они који су за вријеме `Олује` починили злочине над недужним српским цивилима, они желе да уклоне Спомен-обиљежје, које их стално подсјећа на почињена злодјела", каже Будимир.
Он наводи да је то уједно и порука осталим Србима у Хрватској шта их чека ако се одлуче на такав корак.
"Више не би чудило да затраже да се уклони и црква Светог архиђакона Стефана у Голубићу, која је подигнута прије више од пет вијекова, јер их сигурно и она иритира својим постојањем", рекао је Будимир.
Он пита какво ће мјесто Хрватска заузети као нова чланица у Европској унији са оволиком мржњом која је и довела до грађанског рата, када има овакав однос чак и према мртвим грађанима српске националности.

 

Извор: срна