Нису поштедели ни жене ни децу

Хрватска војска и полиција су у јесен 1991. године, највише у октобру, у Госпићу и околним местима, углавном под маскама, одводили српске цивиле из њихових кућа и станова и ликвидирали их разним методама и на више места, саопштио је Веритас. Ликвидирани су углавном виђенији Срби (судије, тужиоци, директори, новинари, полицајци, пензионери) који су били лојални новоуспостављеном хрватском "демократском режиму.
Према Веритас-овим подацима, у том периоду и на такав начин, убијено је најмање 123 лица српске националности, међу којима и 35 жена, од чега скоро половина од 14. до 18. октобра.
Међу ликвидиранима су и десет брачних парова и четири пара по једног родитеља и детета.

Међу ликвидираним је и комплетна породица Пантелић: Милан (1934) шеф Хидрометеоролошке станице у Госпићу, његова супруга Анђелка (1941), по занимању трговац и њихова кћерка Мирјана (1963), студенткиња, сви одведени из њиховог стана ноћу од стране особа у униформама и под маскама, од којих је до сада идентификовано Миланово тело, док се Анђелка и Мирјана још воде као нестали.
Са ликвидацијама српских цивила био је упознат цели политички, војни и полицијски врх хрватске државе. А након што су припадници ЈНА, крајем децембра исте године, пронашли 24 угљенисана леша српских цивила у зони раздвајања сукобљених страна, упознати су, преко познатих светских медија и хуманитарних организација, и представници Међународне заједнице, под чијим "притиском" је тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман наредио истрагу о ликвидацијама госпићких Срба.

Иако су прикупљени докази указивали на наредбодавце и извршиоце тих убистава, случај је веома брзо стављен ад акта, а лешеви убијених су из примарних премештани у секундарне гробнице, које још увек крију око стотинак лешева, саопштава Веритас.

Хашки суд веровао Рачану
Тужилаштво Хашког трибунала, водило је, убрзо по оснивању, интензивну истрагу о овом догађају и пре него што је оптужница подигнута, случај је, у циљу одржања Рачанове владе, уступљен хрватском правосуђу.
Жупанијско тужилаштво у Ријеци, у марту 2001. године, подигло је оптужницу против пет припадника ХВ и полиције због ратног злочина, а теретило их се за ликвидацију 50 лица.

Исти суд, у марту 2003. године, објављује првостепену пресуду којом проглашава кривима: Тихомира Орешковића, Мирка Норца, Стјепана Грандића, којом се Орешковић кажњава на 15, Норац на 12 и Грандић на 10 година затвора.

 

Извор: vesti-online.com